| 

Uporabne informacije

Zavarovanje terjatev

Zavarovanje terjatev

20.03.2009 ob 08:09

Težave s katerimi se soočajo podjetja glede neplačil so velik in resen problem in tokrat smo izbrali za vas kratko predstavitev dveh možnosti zavarovanja terjatev.

1. Zavarovanje terjatev preko zavarovalnice

S sklenjenim zavarovanjem so kriti riziki podaljšane zamude plačil in za primer trajne nesolventnosti oziroma stečaja. Izredno pomemben vidik zavarovanja terjatev pri zavarovalnici je financiranje podjetja. Številne prednosti zavarovanja pred komercialnimi riziki pomenijo večjo varnost za prodajalca in njegovo banko, omogočajo povečanje obsega prodaje pri obstoječih partnerjih, podlago za lažje pridobivanje novih kupcev.

Zavarovanje omogoča prodajalcu lažje obvladovanje denarnih tokov, saj mu je po vnaprej določenem čakalnem toku priliv iz posla zagotovljen. V Sloveniji je možno tveganja v domači in zunanji trgovini zavarovati pri številnih domačih in tujih zavarovalnicah.

2. Zavarovanje terjatev z dokumentarnimi akreditivi

Osnovni razlog za zahtevo po odprtju akreditiva je zaščita podjetja pred določenimi riziki, največkrat pred neznanim kupcem.

Osnovne smernice v pogajanjih z dobavitelji (prodajalci):

Z dobaviteljem se je že na začetku pogajanj (pred podpisom pogodbe) potrebno dogovoriti za:

- da bo naslednji (eventuelni) posel potekal na odprto,

- akreditivne pogoje,

- rok plačila (najmanj 60 dni),

- uvozni akreditiv, ki naj bo nepotrjen, s strani dodatne banke.

Potrebno pa se je izogibati akreditivom s plačilom na vpogled (»at sight«), saj v takem primeru nimate možnosti izkoristiti instituta začasne sodne prepovedi plačila, v primeru da zaznate primer količinske neustreznosti.

Vir: www.dashofer.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 10 do 20 °C

Sreda
od 8 do 22 °C

Četrtek
od 9 do 21 °C

Petek
od 10 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat