| 

Posel in moda

Kaj pomaga proti stresu in za boljšo koncentracijo?

Kaj pomaga proti stresu in za boljšo koncentracijo?

11.03.2009 ob 17:33

Ne samo lepa koža, nohti in lasje – s kvasom tudi do veliko boljše koncentracije in ublažitve stresa

V najstniških letih, ko je bila koža polna mozoljev, nohti lomljivi in lasje krhki so nas mame prepričevale naj jemo kvas. ''Samo za lešnik na dan, pa bo vidno izboljšanje'', so nam prigovarjale, ko so nam ponujale lepljiv rjavkast kvas za pečenje, ki ga seveda nismo marali. Oboji smo imeli na nek način prav.

Pekovski kvas ali t.i. ''živi kvas'', ki so nam ga ponujale mame, ima močno celično steno, ki je telo v procesu prebave ne more predreti, zato takšnega kvasa tudi ne moremo polno izkoristiti. Za prehrano se uporablja t.i. ''mrtvi kvas'', ki ima odprte celične stene, tako da telo lahko vsrka hranilne snovi, ki jih kvas prinaša. Takšen kvas resnično predstavlja bogat vir hranilnih snovi in ga je vredno vključiti v vsakodnevno prehrano.

Vsebuje veliko:
- vitaminov B-kompleksa (razen B12),
- lecitina,
- mineralov (fosfor, kalij, kalcij, magnezij, silicij, žveplo, klor…),
- elementov v sledeh (krom, selen, baker, kobalt, mangan, cink…).

Poleg slovesa njegovega pozitivnega delovanja na kožo, lase in nohte bi morali bolj poudariti tudi to, da je kvas odličen vir beljakovin in se še posebej priporoča vsem, ki jih z redno prehrano v telo vnesejo premalo oz. imajo povečane potrebe po beljakovinah; vegani, nosečnice, doječe matere, športniki. Pozitivno deluje pri obnovi črevesne flore in izboljšuje presnovo. S svojim bogastvom vitaminov B kompleksa pa je izvrstna hrana za vse, ki so v nenehnem stresu in pod različnimi psihičnimi pritiski. Ker vsebuje tudi precejšnjo mero lecitina, je izvrsten za študente, dijake in vse, ki potrebujejo močno koncentracijo in hitrejše pomnjenje.
Kvasa ni potrebno jesti ravno v obliki tablet, če vam to ne odgovarja, v svojo prehrano ga lahko vključite kot popolnoma normalno živilo.

Vir: www.pharmacare.si

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat