| 

Aktualno

Ločujete ali smetite?

Ločujete ali smetite?

10.03.2009 ob 19:50

Konec tedna bodo vsa gospodinjstva v Ljubljani in primestnih občinah, v katerih Javno podjetje Snaga skrbi za zbiranje, odvoz in odlaganje odpadkov, prejela izobraževalno publikacijo »Že ločujete ali še smetite?« Gre za priročnik ravnanja z odpadki, ki vsebuje vrsto pomembnih informacij, kot so urniki odvozov in delovni časi zbirnih centrov, v prvi vrsti pa je namenjen promociji ločenega zbiranja odpadkov.

V Ljubljani letno zberemo okoli 105 kilogramov ločenih odpadkov na prebivalca, kar pomeni, da zaostajamo za vrsto drugih evropskih držav – na Danskem denimo vsako leto zberejo 195 kilogramov ločenih odpadkov. V Ljubljani so si zastavili cilj, da bomo do leta 2013 dosegli 170 zbranih kilogramov na prebivalca, kar lahko uspe le s sodelovanjem občank in občanov. Da bi jim ločevanje odpadkov kar se da približali in tudi poenostavili, so v Snagi  pripravili obsežen priročnik, v katerem lahko najdejo odgovore na vprašanja, kot so: kam sodi kateri odpadek, kako oddati nevarne odpadke ali električno in elektronsko opremo, kaj narediti z odrezom žive meje ali jeseni z listjem, kako za odvoz pripraviti kosovne odpadke …

Z naslovom priročnika »Že ločujete ali še smetite?« želijo opozoriti, da bi lahko dosledneje ločevali odpadke, in vsakega posameznika spodbuditi k razmisleku o tem, kako odpadke odlaga. V podjetju Snaga upajo, da bodo občani priročnik zadržali vse leto in se ravnali po smernicah, ki jim jih na zanimiv in poljuden način ponuja.
Priročnik, ki bo izšel v nakladi 135 tisoč izvodov, poleg orisanih informacij prinaša tudi letošnja urnika odvoza kosovnih in nevarnih gospodinjskih odpadkov, delovni čas Zbirnega centra Barje, Zbirnega centra Vodice in Odlagališča Barje, predstavili pa so projekt podzemnih zbiralnic, ki so v ožjem mestnem središču, in načrte za nadgradnjo Regijskega centra za ravnanje z odpadki Ljubljana.

Poseben del priročnika so namenili tudi promociji nagradne igre Ločuj in zmaguj, s katero želijo spodbuditi kakovost ločevanja odpadkov. Na sedežu podjetja vsaka dva tedna izžrebajo tri odjemna mesta, na katerih pregledajo vsebino posode za preostanek mešanih odpadkov po ločenem zbiranju. Če je v posodi največ polovica odpadkov takih, ki sicer sodijo v posode za ločeno zbiranje odpadkov, uporabniki odjemnega mesta prejmejo lepo denarno nagrado, v nasprotnem primeru pa se nagrada prenese v naslednji krog. Trenutno je tako v igri 800 evrov (za zabojnike do 240 litrov), 1.800 evrov (od 241 do 1.500 litrska zabojnika) in 4.000 evrov (zabojnik, večji od 1501 litra).

Od začetka igre Ločuj in zmaguj nagrade še niso podelili, kar priča o tem, da bi lahko bolj kakovostno ločevali. Tako v Snagi upajo, da bo priročnik v pomoč pri ločevanju odpadkov, vsem pa želijo veliko sreče pri žrebu nagradne igre Ločuj in zmaguj.

Vir: www.ljubljana.si, več na www.snaga.si

 

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 11 do 23 °C

Nedelja
od 10 do 23 °C

Ponedeljek
od 10 do 25 °C

Torek
od 13 do 25 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat