| 

Aktualno

V Sloveniji več brezposelnih

V Sloveniji več brezposelnih

02.03.2009 ob 13:23

Po podatkih, ki jih je objavil Statistični urad RS je bila stopnja anketne brezposelnosti v 4. četrtletju lanskega leta 4,3-odstotna (4,0-odstotna za moške in 4,7-odstotna za ženske), v predhodnem četrtletju pa 4,1-odstotna (3,9-odstotna za moške in 4,4-odstotna za ženske).
V četrtem četrtletju 2008 je bilo v Sloveniji 1.001 tisoč delovno aktivnih prebivalcev, to je skoraj za 22 tisoč oz. za dobra 2 % manj kot v preteklem četrtletju; njihovo število se je najopazneje znižalo med osebami, ki so delale preko študentskih servisov in kot pomagajoči družinski člani, kar je razumljivo, saj je tretje četrtletje čas počitnic in torej čas počitniškega dela in dela na domačih kmetijah.

Razporeditev delovno aktivnih prebivalcev po dejavnostih se med četrtletji bistveno ne spreminja in tudi v lanskem četrtem četrtletju je bila dobra četrtina vseh delovno aktivnih prebivalcev zaposlena v predelovalnih dejavnostih; skoraj 12 % pa jih je bilo zaposlenih v dejavnosti trgovina in popravila motornih vozil.

Število brezposelnih oseb višje
V četrtem četrtletju 2008 se je število brezposelnih oseb nekoliko povečalo (za nekoliko več kot tisoč oseb), in sicer jih je bilo 45.000 (to je za 3 % več kot v tretjem četrtletju 2008). Skoraj šest od desetih brezposelnih oseb je prebivalo v Vzhodni Sloveniji; stopnja brezposelnosti v tem delu države je bila namreč 4,8-odstotna; v Zahodni Sloveniji pa je bila 3,8-odstotna.

Kot običajno je bila stopnja brezposelnosti najvišja med mladimi, to je med osebami, starimi od 15 do 24 let, in sicer 11,1-odstotna ali za 1,6 odstotne točke višja kot v prejšnjem četrtletju.

Število neaktivnih prebivalcev višje
Število neaktivnih prebivalcev se je v 4. četrtletju 2008 v primerjavi s predhodnim četrtletjem povečalo, in to za 21 tisoč oseb ali za 3 %. Neaktivno prebivalstvo so v glavnem predstavljale ženske, saj jih je bilo v zadnjem trimesečju lanskega leta 410.000 (torej je bilo med desetimi neaktivnimi osebami skoraj šest žensk).

Vir: Statistični urad RS

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od -1 do 0 °C

Četrtek
od -1 do 1 °C

Petek
od -1 do 3 °C

Sobota
od 0 do 3 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat