| 

Posel in moda

Stres na delovnem mestu zvišuje krvni pritisk

Stres na delovnem mestu zvišuje krvni pritisk

01.03.2009 ob 08:16

Stres na delovnem mestu vodi do povišanja krvnega pritiska, posebej če ste moški in ste družbeno slabo sprejeti na delovnem mestu, je pokazala nova študija.

Chantal Guimont je s sodelavci Univerze v Quebecu več kot sedem let preučeval 6719 uslužbencev in ugotovil, da pritisk v službi in slaba sinergija na delovnem mestu lahko prispevata k povečanju krvnega pritiska.

Visok krvni pritisk ali hipertenzija je glavni faktor tveganja v večini resnih zdravstvenih obolenj, kot recimo srčni napad ali celo infarkt.

Zahtevne službe, tesni zaključni roki in slaba družbena podpora na delovnem mestu so sprožilci stresa in posledično povišanja krvnega tlaka, ki se pretežno pojavijo pri moških, dodajo Guimont.

Študije so sedaj pod preizkušnjo, kako lahko uslužbenci ublažijo problem. Predlog raziskovalcev je bil, da bi uslužbencem dali več podpore in kontrole pri nalogah in zaključnih rokih.

Medtem ko je stres eden od vzrokov povišanja krvnega pritiska, jih je še veliko drugih kot so recimo; slaba dieta, prevelika količina zaužitega alkohola, prevelika zaužite soli, prevelika teža in premalo gibanja.

 

Vir: www.altermed.org, povzeto po BBC

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


Janez | 13.09.2010 ob 20:46
Pa si ti sigurn, da znaš rečt L !?
lovec | 13.09.2010 ob 20:27
imam en problem .v službi me šef ne mara hočeme se znebiti.začel je neresnice govoriti o meni in laže da nočem delati ker ni res nevem za kaj ,ker me pać ne prenaša .in od tega me je začel boleti želodec in občasno me zaboli na levi strani grudnega koša.pa me zanima aje to mogoće od te problemov .kaj naj delam pomagajte prosim .
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat