| 

Posel in moda

Stres na delovnem mestu zvišuje krvni pritisk

Stres na delovnem mestu zvišuje krvni pritisk

Stres na delovnem mestu vodi do povišanja krvnega pritiska, posebej če ste moški in ste družbeno slabo sprejeti na delovnem mestu, je pokazala nova študija.

Chantal Guimont je s sodelavci Univerze v Quebecu več kot sedem let preučeval 6719 uslužbencev in ugotovil, da pritisk v službi in slaba sinergija na delovnem mestu lahko prispevata k povečanju krvnega pritiska.

Visok krvni pritisk ali hipertenzija je glavni faktor tveganja v večini resnih zdravstvenih obolenj, kot recimo srčni napad ali celo infarkt.

Zahtevne službe, tesni zaključni roki in slaba družbena podpora na delovnem mestu so sprožilci stresa in posledično povišanja krvnega tlaka, ki se pretežno pojavijo pri moških, dodajo Guimont.

Študije so sedaj pod preizkušnjo, kako lahko uslužbenci ublažijo problem. Predlog raziskovalcev je bil, da bi uslužbencem dali več podpore in kontrole pri nalogah in zaključnih rokih.

Medtem ko je stres eden od vzrokov povišanja krvnega pritiska, jih je še veliko drugih kot so recimo; slaba dieta, prevelika količina zaužitega alkohola, prevelika zaužite soli, prevelika teža in premalo gibanja.

 

Vir: www.altermed.org, povzeto po BBC

sorodni članki