| 

Posel in moda

Pozitivno čustvo in nizek krvni pritisk

Pozitivno čustvo in nizek krvni pritisk

Pozitivno mišljenje dela življenje bolj prijetno in tudi znižuje krvni pritisk pri starejših ljudeh.

Med več kot 2500 ljudi v leti 65 je oseba, ki na vprašalniku obkrožila naboljše razpoloženje imela tudi nižji pritisk kot osebe, katerih razpoloženje je bilo slabše.

»Naše misli in počutje vplivajo na naš telesni proces,« meni dr. Glenn V. Ostir z univerze v Galvestonu, Teksas, vodja raziskave. »Najboljše o tem pa je to, da jih lahko kontroliramo.«

Obstajajo dokazi, da pozitivna čustva pomagajo ljudem, da se lažje spoprijemajo s stresom in obdržijo telesne kemične in živčne reakcije v ravnotežju.

V raziskavi, kako je dobro počutje povezano s krvnim pritiskom, so pregledali 2654 oseb. Polovica je bila moških, polovica žensk s povprečno starostjo 72,5 let. Vsi izmed udeležencev so izpolnili vprašalnik in razporedili svoje počutje na lestvici od 0 do 12.

Višje kot so ocenili svoje razpoloženje, nižji pritisk so imeli, so odkrili raziskovalci. Efekt je bil najmočnejši med ljudmi, ki niso uživali zdravil za zniževanje pritiska, bil pa je tudi opazen med osebami, ki so jedli zdravila za zniževanje pritiska.

"Rezultati nam tako jasno kažejo, da dobro počutje dobro vpliva na kontrolo krvnega pritiska", je dodal še Ostir.

Ostir je še poudaril, "da se moramo pri slabem počutju potruditi, da se počutimo bolje. Kadar se počutimo zaskrbljene in smo pod stresom, bi mogoče morali stopiti korak nazaj in se zavedati, zakaj se počutimo tako slabo.«

Vir: www.altermed.org, povzeto po Reuters

sorodni članki