| 

Posel in moda

Ne zanašajte se preveč na ustekleničeno vodo

Ne zanašajte se preveč na ustekleničeno vodo

27.02.2009 ob 21:22

Nemški raziskovalci so odkrili, da dlje kot je ustekleničena voda v plastenkah na policah v trgovini ali domači shrambi, večjo količino težke kovine antimona vsebuje.

Izmerili so 15 različnih kanadskih ustekleničenih vod in 48 evropskih. Koncentracija antimona je kar 100-krat  presegla vrednost, ki je v prvotnih vodah.

Koncentracija je še večja v plastenkah, ki so stale v skladiščih na sobnih temperaturah. Koncentracija antimona v ustekleničenih vodah iz Kanade je narasla za 19 odstotkov, v vodah Evrope za 90 odstotkov.

Večina testiranih vod je bila »ustekleničenih« v plastenkah, ki vsebujejo polietilen tereftalat (PET). Antimon trioksid se uporablja kot katalizator v proizvodnji polietilena tereftalata (PET). Različne koncentracije antimona v različnih vodah je posledica različnih temperatur, PH vod in izpostavljenosti soncu.

Bill Shotyk, vodja raziskave, je dodal, da je zelo jasno, da ustekleničena voda v plastenkah vsebuje več antimona, kot pa voda iz vodovodne pipe. Ni pa še popolnoma jasno, kakšne vpliv ima takšna voda na človeško zdravje.

»Potrebno bi bilo podrobneje pogledati, kakšen je vpliv te težke kovine,« je povedala Annette Johnson iz švicarskega inštituta. »Za antimon se predvideva, da je kancerogen, ampak za to ni dokazov. Ne dobivamo ga samo skozi vodo, ampak skozi različne produkte. Eden od najbolj direktnih vnosov je prah v mestih, saj nastane antimon skozi erozijo cest,« dodaja Johnsonova.

In kaj narediti?

Pijte vodo iz steklenic in ne iz plastenk ter si doma nabavite filter za čiščenje vode.

Vir: www.altermed.org, povzeto po Environmental Science & Technology Online

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat