| 

Posel in moda

Kaj je bolje: kava ali čaj?

Kaj je bolje: kava ali čaj?

26.02.2009 ob 18:49

Študije so pokazale, da imata čaj in kava kar nekaj blagodejnih učinkov za zdravje. Če imate zjutraj čas za skodelico kave ali čaja, je to veliko bolje za dober začetek dneva, kot hiter skok iz postelje.

Dnevna skodelica kave zmanjšuje tveganje obolenja za Parkinsonovo bolezen, nastankom raka na jetrih, žolčnih kamnov in diabetesa. Prav tako pravi in navadni čaj nadvse hvalijo zaradi zdravilnih učinkov.

»Zanimivo je, da smo se leta borili proti kavi in sedaj študije govorijo samo o pozitivnih učinkih na zdravje,« je povedal David Katz, zdravstveni sodelavec na ameriški oddaji Good Morning America.

In če izbiramo med kavo in čajem, kaj je bolj zdravo za dober začetek dneva?

Koliko na dan?

Največ je dovoljenih 8 skodelic kave na dan, kar je razlikuje glede na posameznikovo težo, velikost in še druge faktorje. Ker se je pokazalo, da kofein dviguje krvni pritisk, je pomembno, da vnos kave omejijo tiste osebe, ki imajo probleme z visokim pritiskom.

Antioksidanti

Sedaj je že splošno znano, da imajo antioksidanti v vseh vrstah čaja zdravilne učinke. To so hranila, ki se bojujejo s prostimi radikali, varujejo pred rakom in pred drugimi obolenji in celo upočasnjujejo proces staranja.

Največ antioksidantov ima beli čaj, sledi mu zeleni čaj, nato črni čaj in nato še kava. Vse prave čaje pridobivajo iz iste rastline, iz čajevca (latinsko Camellia sinensis), zimzelena rastlina s Kitajske in Indije. Oba - zeleni in črni čaj - se razlikujeta v načinu predelave listov čajevca.

Kofein

Kofein je naravni alkaloid, ki ga pridobivajo iz kavnih zrn, iz listov čajevca in iz kakavovih zrn. Je blago poživilo, ki stimulativno vpliva na centralni živčni sistem.

Kofein povečuje budnost, produktivnost in koncentracijo, povzroča jasnejši in hitrejši tok misli ter zmanjšuje utrujenost. Največ kofeina ima kava, nato črni čaj, zeleni in na koncu še beli čaj.

Čaj in čajni napitki

Ker so se proizvajalci pijač zavedli kvalitet čaja, so naredili proizvode, ki vsebujejo sestavine čaja. Žal so pri tem dodali preveliko količino sladkorja. Zato ne enačite pitje narejenih čajev v trgovinah, s pitjem čaja, ki si ga pripravite sami doma.

Kava ali čaj?

»Če imate možnost izbire med čajem ali kavo, potem je čaj boljša izbira. Ampak če je kava del jutranje rutine, potem se nimate ničesar bati«, še dodaja Katz.

Vir: www.altermed.org, povzeto po ABC News

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat