| 

Posel in moda

10 nasvetov za zdrave noge

10 nasvetov za zdrave noge

23.02.2009 ob 19:33

Če skrbite za svoje garaške noge, boste brez bolečin in z užitkom hodili in se še drugače telesno udejstvovali.

Redno izvajanje jogijskih vaj spodbuja kroženje krvi in izboljšuje odvajanje tkivne tekočine in limfe, kar lahko posledično preprečuje poslabšanje krčnih žil.

1. Vaje za noge:

  • 1. vaja: Položaj za počivanje. Lezite na hrbet z zadnjico na blazini malo manj kot pol metra stran od stene. Noge naslonite na steno in dihajte počasi in globoko. V tem položaju ostanite kakih 5 minut.
  • 2. vaja: Stoja na ramenih. Lezite na hrbet z nogami skupaj in dlanmi, obrnjenimi navzdol ob straneh. Ko vdihnete, pritisnite z rokami navzdol in počasi zanihajte noge navzgor čez glavo. Dvignite boke s tal in čim niže podprite spodnji del hrbta z rokami. To je polramenska stoja. Kot izdihnete, dvignite noge v navpičen položaj in zravnajte hrbtenico v popolno ramensko stojo. Zadržite lego za približno 20 vdihov in dihajte počasi in globoko. Sprostite držo tako, da skrčite kolena in počasi spustite noge na tla.

2. Privoščite si enkrat tedensko kopel za noge - v toplo vodo dodajte 2 kapljici sivkinega olja in čajevca in polno žlico soli za kopanje. Odpočijte si dokler se voda ne ohladi.

3. Za trdo kožo na podplatih uporabite vitamin E v olju. Nanesite olje na podplate in si nataknite nogavice čez noč, naslednje jutro bo koža veliko mehkejša.

4. Preprečite, da bi se vam nohti vrasli, tako da jih postrižete ravno. Noge vzdržujte suhe in čiste, da preprečite okužbo z glivicami.

5. Samomasaža z aromaterapijskim oljem sprošča, zmanjšuje pretirano znojenje in zatre bakterije, ki se razmnožujejo v znoju in povzročajo smrad nog. Dvema čajnimi žličkama olja sladkega mandljevca dodajte tri kapljice limoninega, čajevčevega olja, olja poprove mete in si mešanico vtrite v noge s počasnimi in nežnimi gibi.

6. Kupujte udobne čevlje, v katerih ni trenja med nogo in obuvalom. Če je treba, tesnejša usnjena obuvala raztegnite.

7. Jejte dovolj sadja in zelenjave. Jejte veliko hrane, bogate z vlakninami, kot so rjavi riž in polnozrnata žita.

8. Izboljšajte kroženje krvi z vsakodnevnim gibanjem, na primer hojo.

9. Še za boljše počutje celotnega telesa poskusite refleksno masažo stopal. Refleksna masaža stopal je oblika masaže, kjer s pritiskanjem in masiranjem refleksnih področij na stopalih vplivamo na sproščanje in ravnovesje celotnega telesa. Je naravna tehnika zdravljenja, ki vzpodbuja krvni obtok in enokrini sistem ter aktivira ali umiri organske funkcije. Učinkovita je predvsem pri težavah stopal in nog, pri prebavnih in menstrualnih motnjah, pri stresu, glavobolih in seveda pri sproščanju celotnega telesa.

10. Zdrave noge ponavadi pomenijo tudi zdravo telo. Zakaj bi ne imeli družinski dan masiranja nog!

Pripravila: Barbara Gradič Oset, vir: www.altermed.org

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat