| 

Posel in moda

Kaj pogojuje dolžino in kakovost življenja?

Kaj pogojuje dolžino in kakovost življenja?

Predstavljajte si kraj, kjer je ljudem uspelo zaustaviti proces staranja in kjer ne poznajo tipičnih starostnih bolezni in tegob. Kraj kjer živijo srečni in vitalni 100-letniki. Zveni kot fantazija? Pa ni, tak kraj na Zemlji dejansko obstaja.

Okinava je največji izmed otokov med Japonsko in Tajvanom, kraj z burno zgodovino. A kljub vsemu, kar se je otoku dogajalo v preteklosti, ni zrušilo tradicije uravnoteženega življenja tamkajšnjih prebivalcev. Okinavci so ljudstvo, ki se lahko pohvalijo z najtrdnejšim zdravjem med starostniki in največjim številom 100-letnikov (34 na 100.000 preb., v primerjavi z ostalim svetom, kjer se število giblje med 5 in 10 na 100.000 preb.). Bolezni srca in ožilja, raka in kapi tam skorajda ne poznajo. Tamkajšnji 100-letniki izgledajo nenavadno mladostno, so vitki in gibčni ter so tako v dobri telesni, kot psihični kondiciji.

V čem tiči skrivnost Okinavcev?

Trik ni v skrivnostnih zdravilih, niti v genetiki. Kot za vse velike stvari v življenju je tudi tu formula zelo preprosta: zdrava in uravnotežena prehrana, vadba, obvladovanje stresa, močne socialne in družinske vezi ter duhovnost. Znanstveniki so preko 25 let raziskovali t.i. Okinava fenomen, da bi odkrili skrivnost zdravega in dolgega življenja. Na podlagi njihovega raziskovalnega dela je bilo izdanih več študij. Bistven dejavnik je predvsem njihov način prehranjevanja.

Ugotovili so, da se Okinavci prehranjujejo načrtno in zelo pazljivo;
- vsak dan zaužijejo 7 vrst različne zelenjave in sadja,
- vsak dan 7-krat zaužijejo žitarice,
- dnevno 2-krat zaužijejo sojo oz. izdelke iz soje (miso, tofu, ipd.),
- večkrat tedensko so na njihovem jedilniku ribe,
- jejo izredno malo mesa, mleka in mlečnih izdelkov.

Njihova prehrana je ekološka, kar se da malo predelana in izredno bogata z omega 3, 6 in 9 maščobnimi kislinami. Nikoli se je najejo do sitega – držijo se principa 80% sitosti. Za pripravo hrane uporabljajo maščobe, ki vsebujejo zelo malo nasičenih maščobnih kislin ter hrano pripravljajo pri nizkih temperaturah. Poleg tega njihova prehrana vsebuje izredno veliko t.i. antioksidantov (predvsem vitamina E), ki ščitijo celice pred poškodbami. Takšna kombinacija zdrave prehrane, s skrbjo za fizično in psihično kondicijo, jim pomaga obvladovati življenje in jim prinaša pomembno notranje zadovoljstvo.

Okinavci so izvrsten primer kako z zdravim in razumnim načinom prehranjevanja zagotoviti visoko kakovost življenja in se obvarovati bolezni. Če bi se v zahodnem svetu uspeli navaditi na takšen način prehranjevanja, bi se enako lahko obvarovali pred številnimi boleznimi sodobnega časa, ki nam vse bolj pretijo že v srednjih letih.

6 ''Okinava'' nasvetov za boljše življenje;
- pazite na prehrano,
- vsak dan si vzemite 15 minut zase in meditirajte v tišini,
- vsak dan bodite fizično aktivni na svežem zraku.
- vzemite si čas za smeh in dobro voljo v okviru družine,
- vzemite si čas za prijetno in sproščeno druženje s prijatelji,
- razmišljajte pozitivno.

Naredimo nekaj zase, dokler je še čas!

Vir: www.pharmacare.si, dejstva povzeta po poročilu iz Chicago Tribune in Okinawa Studies

sorodni članki