| 

Uporabne informacije

 Zaradi odpovedi pripravljeni izdajati

Zaradi odpovedi pripravljeni izdajati

16.02.2009 ob 07:32

Imeti motivirane zaposlene je dobra stvar, imeti zaposlene, ki so pripravljeni v strahu za službo izdajati zaupne podatke na račun delodajalca, pa ne.

Nedavna mednarodna raziskava podjetja Cyber-Ark Software je pokazala, da je več kot tretjina zaposlenih pripravljena delati več kot 8 ur na dan in za 25 % nižjo plačo, da bi ohranili delovno mesto. Vendar pa so isti zaposleni pripravljeni tudi nepooblaščeno uporabljati zaupne informacije družbe, če jim grozi odpoved. V strahu za službo je v času recesije namreč kar 56 % zaposlenih, mnogi med njimi pa shranjujejo informacije, ki bi jim lahko prišle prav v pogajanjih z novim potencialnim delodajalcem.


Izsledki raziskave:

  • Raziskava je pokazala, da kar 71 % zaposlenih Nizozemcev, 58 % zaposlenih Američanov in 40 % Britancev poseduje zaupne podatke podjetja, v katerem delajo.
  • Če bi bili nenadoma soočeni z odpovedjo na "nehuman" način, bi jih bilo 71 % pripravljenih deliti zaupne podatke podjetja z novimi delodajalci.
  • Med najbolj vroče blago na trgu informacij spadajo baze podatkov in kontakti potencialnih partnerjev, gesla, načrti za prihodnost in informacije o proizvodih. Podatki o človeških virih so med temi najmanj zaželeni.
  • 46 % bi jih ob govoricah o odpuščanjih poskušalo dobiti vpogled v dokumente, in če jim ne bi uspelo, bi jih bila polovica pripravljena podkupiti sodelavca z IT-oddelka, da bi to naredil zanje.

Medtem ko zaposleni razkrivajo, da želijo pred menjavo delodajalca odnesti čim več koristnih informacij, priznavajo, da to postaja vse težje. Tako se zdi predvsem veliki večini Britancev in le 38 % Američanov.

Raziskava je prav tako pokazala:

  • 50 % Američanov, 37 % Nizozemcev in 27 % Britancev je pripravljenih delati več kot 8 ur na dan, da bi ohranili delovno mesto.
  • V ZDA 15 % zaposlenih razmišlja, da bi z izsiljevanjem nadrejenih obdržali delovno mesto, 26 % pa jih je zaradi tega pripravljenih podkupovati. Situacija v Evropi je vseeno malce drugačna in očitno delavcem bolj naklonjena, tako da o podkupovanju razmišlja le 6 % Nizozemcev in samo 2 % Britancev.


Raziskava podjetja Cyber-Ark Software je bila izvedena med 600 uradniki iz New Yorka, Londona in Amsterdama.

Vir: Žurnal

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat