| 

Posel in moda

Kaj lahko med vožnjo storite za svoj hrbet?

Kaj lahko med vožnjo storite za svoj hrbet?

Večina nas danes preživi dobršen del časa v avtomobilu. Veliko se nas vozi vsak dan na delo in domov na precejšnjih razdaljah in marsikdo si pri tem ne utegne ustrezno naravnati svojega sedeža. Pravilno naravnani sedež lahko bistveno zmanjša preobremenjenost hrbtenice in bolečine, ki jih povzročajo nepravilno naravnani sedeži. Poleg tega večina avtomobilskih sedežev ni primerna za hrbet. Na sredini so namreč poglobljeni in nagnjeni nazaj, zato silijo hrbet v zgrbljeno držo. Ne glede na to, kakšne vrste sedeža imate v vašem avtomobilu, si lahko omislite ortopedsko oporo hrbtu, ki jo naravnate tako, da je vaš spodnji del hrbtenice narahlo ukrivljen navznoter. Če imajo vaši sedeži premično naslonjalo, naslon naravnajte nekoliko naprej, vendar ne preveč. Če potujete na dolge razdalje, ali če v avtu presedite precej časa, položaj svojega sedeža spreminjajte, ne ravno bistveno, vendar pogosto. Tudi če je vaš sedež naravnan popolnoma pravilno in če je vaša hrbtenica v idealnem položaju, vam lahko povzroča preglavice že dejstvo, da ste hrbtenico za dalj časa uklenili v isti položaj. Na dolgih vožnjah moramo po dveh urah narediti odmor in razbremeniti hrbtenico z izdatnim raztegovanjem in pretegovanjem. Izstopimo iz avtomobila, položimo dlani na boke in lahno upognemo hrbtenico. Ta položaj bo sprostil utrujene mišice. Poleg pretegovanja hrbtenice moramo pretegniti tudi noge. Pretegovanje nog neposredno vpliva tudi na hrbtenico, noge pa si najlažje pretegnemo s kratko hojo ali pa tako, da eno nogo položimo na odbijač avtomobila in počasi vzravnamo koleno, dokler ne občutimo, da smo pretegnili tudi mišice na zadnji strani stegen.

Veliko nas je že bilo 'kaznovanih', ker teh preventivnih ukrepov nismo upoštevali. Kadar po dolgotrajnem napačnem sedenju v avtomobilu, pri katerem preobremenjujemo vezi in medvretenčne ploščice in ko mišic skorajda ne premaknemo, jemljemo prtljago iz prtljažnika, se nam hrbtenica 'maščuje' z ledvenim udarom ('heksenšusom'), ki nam lahko temeljito pokvari na primer dopust.

Ali je pomembno, kako sedam v avto in izstopam iz njega?

Stopanje v avto in izstopanje iz njega predstavlja precejšnjo preizkušnjo za vašo hrbtenico. Nikar ne padite na sedež, ampak sedajte previdno in počasi. S hrbtom se obrnite proti odprtim vratom in počasi, s pomočjo in z oporo rok in nog, medtem ko počasi znižujete položaj svojega telesa, sedete na sedež. Šele nato se s celim telesom naenkrat obrnete proti volanu in si naravnate sedež. Ne obračajte se na sedežu, ramena naj bodo vedno vzporedno z nogami. Pri izstopanju iz avta si najprej pomaknite sedež daleč nazaj. S celim telesom se obrnete proti vratom. Ne vstajajte brez primerne opore, za katero poskrbite z rokami in nogami.

Vir: www.terapeutika.si
 

sorodni članki