| 

Posel in moda

Kako pravilno sedeti na delovnem mestu?

Kako pravilno sedeti na delovnem mestu?

Strokovnjaki imenujejo težave, ki se pojavijo zaradi pomanjkanja gibanja in pretežno sedečega dela večine ljudi, 'bolezen sedenja'. Pri 'udobnem' sedenju z zgrbljeni hrbtom sta prsni in ledveni del hrbtenice upognjena, medenica je nagnjena nazaj in glava preveč iztegnjena. V tej 'obremenilni' drži so hrbtenične vezi, drobni vretenčni sklepi in medvretenčne ploščice, pa tudi organi v prsni in trebušni votlini prevec obremenjeni. Ob nagnjenem prsnem košu se rebra ne razpirajo dovolj, da bi lahko dihali, kar pomeni, da je tudi krvni obtok počasnejši. Stisnjena prsna votlina neugodno vpliva tudi na prebavo.

Če veliko sedimo, se moramo vsakokrat znova spomniti, da moramo čim bolj zravnano sesti. Zravnano sedenje, pri katerem je medenica nagnjena naprej, je že dobra vaja za krepitev hrbtnih mišic.

Primerno urejeno delovno mesto


Pripomočki lahko hrbtenici olajšajo 'delo'. Poskrbimo, da bo naša hrbtenica imela pravilno oporo v ledvenem delu. Za to si lahko omislimo ortopedsko oporo hrbtu Terapeutika, ki bo naši hrbtenici zagotavljala pravilen položaj ter ji nudila oporo v ledvenem delu.

Da bi opora hrbtu lahko nudila pravilno oporo naši hrbtenici, moramo upoštevati tudi pravila pravilnega sedenja.

  • Pri delu sedemo na stol tako, da bo zadnjica povsem zapolnila sedežno ploskev, prsi naslonimo na rob pisalne mize, podlakti položimo na mizo.
  • Kadar pišemo z desnico (oziroma levico) ali kadar pri branju obračamo liste, se opremo z levim (oziroma desnim) komolcem na pisalno mizo in si glavo podpremo z levo (oziroma desno) roko.
  • Pri pisanju in branju se ne nagibamo nad delavno ploskev, temveč se držimo čim bolj pokonci, da ne bi povzročili bolečin v zatilju ali križu.
  • Višina delavne mize naj bo prilagojena naši telesni višini; delovna ploskev naj bo tako visoka, da bodo komolci pravokotno upognjeni. Zelo primerna je nekoliko nagnjena delovna površina.
  • Pri delu ob zaslonu naj bo ekran postavljen tako, da bo njegova sredina v višini oči, od glave pa naj bo oddaljen od 50 do 60 cm.
  • Če delate z računalnikom naj stoji stojalo z besedilom čim bližje zaslonu, tako da vam glave ne bo treba stalno sklanjati in po nepotrebnem obremenjevati mišic ramen in tilnika.
  • Če pogosto uporabljate telefon, zlasti če ga uporabljate medtem, ko nadaljujete z delom na računalniku, si boste morda omislili brezžični aparat ali telefonski aparat s slušalkama in z mikrofonom pred seboj. Uporaba takšnega telefona je veliko bolj prikladna kot pa stiskanje telefonske slušalke med ramenom in ušesom, ki prav gotovo s časoma povzroči otrplost vratu in glavobol. Če nimate na voljo dovolj denarja, si boste lahko pomagali s telefonom, pri katerem lahko vključite zvočnik, če vam seveda pisarniško okolje dopušča uporabo takšnega aparata.

Med delom si vzemimo čas za sprostitev

Pomembne so vmesne sprostitve. Z ergonomskega stališča ni dobro, če ure in ure gledamo v eno smer, če torej vse delovne procese uravnavata tipkovnica in zaslon. Stalna zbranost in pogled na ekran utrujata oči. Zaradi pomanjkljivega gibanja so ramenske mišice in tiste, ki držijo glavo, preobremenjene. Posledici sta boleč tilnik in glavobol.

Vsaki dve uri moramo narediti kratek premor; pretegnimo in zravnajmo se; vstanimo in se ozrimo naokoli, da sprostimo oči.

Vir: www.terapeutika.si

 

sorodni članki