| 

Aktualno

Zaščita podatkov v Evropi

Zaščita podatkov v Evropi

12.02.2009 ob 14:46

Evropska komisija že od leta 1991 spremlja percepcijo in poglede na varnost in zaščito podatkov v Evropi. V tokratni raziskavi so se ozrli na naslednje probleme oziroma postavke: splošni občutki in skrbi glede zasebnosti; zaupanje v različne institucije, ki operirajo z osebnimi podatki; zavedanje o pravicah glede zasebnih podatkov, itd.

Večina Evropejcev je pokazala določeno skrb glede zaščite osebnih podatkov. 64 % anketirancev je zaskrbljenih glede ravnanja organizacij z njihovimi osebnimi podatki. Stopnja zaskrbljenosti je le rahlo drugačna od tiste, izmerjene leta 1991, ko je znašala 68 %. Evropejci menijo, da njihove podatke najbolje varujejo zdravstvene in zdravniške organizacije ter javne institucije. 54 % anketirancev meni, da se nacionalna zakonodaja pri njih ne more spopasti z vse večjim številom podatkov, ki jih ljudje puščajo na spletu. Državljani EU so se pri poznavanju zakonov izkazali razmeroma dobro, vendar pa je le 27 % anketirancev poznalo vse pravice, ki jih imajo državljani glede upravljanja osebnih podatkov različnih organizacij. 82 % anketirancev meni, da so prenosi osebnih podatkov na spletu oziroma preko spleta premalo varni. V Sloveniji tako meni 90 % anketirancev. Le 22 % anketirancev uporablja ustrezno zaščito, npr. požarni zid ali filtriranje piškotkov, zanjo pa je slišalo že 42 % Evropejcev. Za tovrstno programsko opremo je slišalo 47 % Slovencev.

Raziskava se je izvajala med 8. in 12. januarjem 2008, v njej pa je sodelovalo 27.000 Evropejcev, starejših od 15 let.

Vir: www.ris.org, Eurobarometer, februar 2008
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 9 do 22 °C

Četrtek
od 9 do 21 °C

Petek
od 9 do 18 °C

Sobota
od 8 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat