| 

Posel in moda

Vam čas dopušča zdravo prehranjevanje?

Vam čas dopušča zdravo prehranjevanje?

Natrpan delovnik, nenehno hitenje. Kava v pisarni, sendvič v avtu oziroma hamburger na poti iz sestanka nazaj v pisarno. Popoldne za dvig energije še sladka čokolada. V vrtec po otroke. Popoldanske aktivnosti. Zvečer testenine v smetanovi omaki. Vam zveni znano?

Čas v katerem živimo, res ni ravno najbolj naklonjen zdravemu načinu življenja. Vse preveč je dolgih delovnikov, popoldanskih obveznosti in drugih neodložljivih opravil, ki nam otežujejo vzdrževati zdrav življenjski ritem. Doma pripravljeno družinsko kosilo, četudi tisto pozno, ki se prične šele ob šesti zvečer, je med tednom postalo že prava redkost. Prehranjujemo se vsak po svoje in vsepovsod. Najraje na hitro in kar v stoje. Kakovost in vrsta hrane, ki jo tako uživamo med tednom, je običajno nekaj popolnoma drugega, kot bi naše telo potrebovalo.

Energijo za življenje ljudje prvenstveno še vedno dobivamo iz hrane, zato področja prehranjevanja ne bi smeli zanemarjati. Za normalno in zdravo funkcioniranje telesa je potrebno poskrbeti, da je naša prehrana pestra in raznolika, saj bomo le na ta način dosegli priporočljivo sorazmerje beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob ter v okviru njih vsa esencialna hranila, ki so pogonsko gorivo našemu telesu. Seveda mora biti hrana, ki jo zaužijemo, tudi ustrezne kakovosti. O slednji razmišljamo vse premalo…

Kakovost prehrane je odvisna od več dejavnikov, kjer gre med najpomembnejšimi predvsem izpostaviti;
- čim bolj naravna in nedotaknjena pridelava surovih, najbolje kar ekološka (več hranil, več okusa, manj škodljivih snovi),
- hitra in previdna predelava surovin (čim manjša izguba bioaktivnih snovi),
- proizvodnja brez umetnih dodatkov (arom, konzervansov, barvil, ipd.).

Če v svoj življenjski ritem lahko vpletemo hrano, ki izpolnjuje vsaj zgornje tri pogoje, bomo naredili veliko za svoje zdravje. Danes je na trgu na voljo že precej ekoloških izdelkov, ki so prirejeni sodobnemu tempu življenja. Jedi, ki so včasih obstajale samo v konvencionalni ponudbi, so danes na voljo tudi v ekološki različici:
- polnozrnati kruh,
- sladki in slani namazi,
- sladki prigrizki iz sadja in oreškov,
- pred-pripravljene mešanice za zelenjavno-žitne polpete, rižote, polento, ipd.
- različne hitre juhe,
- pripravljene enolončnice, žitarice in testenine,
- pripravljene omake za riž in testenine,
- itn.

Večina teh jedi je prirejena tudi za ''hitro'' malico med delovnim časom ali pozno kosilo med tednom. Z njimi boste ne samo pokrili potrebe po osnovnih hranilnih snoveh za delovanje telesa, temveč tudi po vseh pomembnih mikrohranilih, kot so vitamini in elementi v sledeh, ki so pomembni za zdravje. Slab občutek, da smo zopet jedli ''hrano iz vrečke'' se bo razblinil, saj ekološke jedi vsebujejo izključno naravne sestavine iz kontrolirane pridelave, ki podpirajo naše zdravje.

Strah, da ekološke jedi niso tako okusne, kot smo navajeni pri konvencionalni prehrani je povsem odveč. Ekološke jedi namreč zagotavljajo bistveno več okusa. Naravnega in zdravju prijaznega.

Sklenite pri svoji prehrani kompromis – če že mora biti hitro, naj bo vsaj zdravo! Izbirajte kakovostne jedi, četudi za bolj hitro prehrano. Vaše telo vam bo hvaležno.

Vir: www.pharmacare.si

sorodni članki