| 

Aktualno

Jamstva za posojila in denar za razvoj že ta mesec

Jamstva za posojila in denar za razvoj že ta mesec

12.02.2009 ob 08:08

V začetku februarja naj bi z razpisom za jamstva za posojila za mala in srednja podjetja začeli reševati likvidnostne težave gospodarstva; podjetja bodo lahko začela vlagati takoj po prijavi na razpis

Med najhujšimi težavami, ki zdaj tarejo gospodarstvo, je pomanjkanje likvidnosti. Da bi olajšali položaj, je ministrstvo za gospodarstvo za začetek februarja napovedalo objavo razpisa za dodeljevanje jamstev za zavarovanje bančnih posojil s subvencijo obrestne mere za mala in srednja podjetja.

Z razpisom za jamstva, ki ga bo izvedel slovenski podjetniški sklad, se bo povečala možnost malih in srednjih podjetij, da hitreje in brez dodatnih zavarovanj letos dobijo ugodna posojila, je prejšnji teden zatrdila državna sekretarka na ministrstvu Darja Radić. Novost razpisa je v tem, da bodo podjetja z jamstvi lahko najemala tudi posojila samo za obratna sredstva.

Slovenski podjetniški sklad bo zavaroval od 60 do 80 odstotkov posojila. Nižje obrestne mere pa bodo znižale stroške posojila. Dvignili bodo tudi zgornjo mejo posojil s 350 tisoč evrov na 1,5 milijona evrov. Če bo podjetje najemalo posojilo samo za obratna sredstva, pa bo zgornja meja posojila 200 tisoč evrov.

Tudi za podjetnike začetnike

Na razpis se bodo lahko prijavili tudi podjetniki začetniki (zanje bodo nekoliko drugačni pogoji kot za tiste, ki se s podjetništvom ukvarjajo že nekaj časa), je napovedalo ministrstvo za gospodarstvo.

Ministrstvo za gospodarstvo pričakuje, da bo pri razpisu sodelovala večina bank in s tem bo dostopen za čim več podjetnikov. Hkrati pa tudi, da bo likvidna sredstva za posojila za mala in srednja podjetja zagotovila tudi banka SID.

Pomoč tudi za tehnološke naložbe

Podjetjem bosta v pomoč pri lajšanju posledic finančne krize še dva razpisa, prvi je razpis za subvencije za tehnološko opremo, ki ga bo izvedel slovenski podjetniški sklad, drugi pa je razpis za razvojno-investicijske projekte, ki ga bo izvedla tehnološka agencija (TIA).

Tudi pri razpisu za subvencije za tehnološko opremo je nekaj novosti. Podjetja bodo lahko začela investirati od prijave na javni razpis in jim ne bo treba čakati odobritvenega sklepa. Merila za ocenjevanje prijavljenih projektov so prilagojena novim gospodarskim razmeram. Manjši pomen je dobilo ustvarjanje novih delovnih mest in ohranjanje starih, večjega pa uresničitev naložbe.

Prijavo na razpis so poenostavili z elektronskim prijavnim obrazcem, za pripravo poslovnega načrta pa podjetnikom ponudili elektronski pripomoček podjetniškega sklada.

Za sofinanciranje nakupa nove tehnološke opreme bo letos podjetjem na voljo 26 milijonov evrov za 224 projektov.

Pri razpisih za razvojno-investicijske projekte, ki jih bo objavila tehnološka agencija, bodo opravili omejitve glede razmerij med posameznimi vrstami stroškov in podjetjih, pri izbiri bodo bolj upoštevali kakovost projekta, povečali pa so tudi obseg sredstev zanje.

Enostavneje do evropskih sredstev

Ministrstvo za gospodarstvo obljublja poenostavitev postopkov za sredstva evropskih strukturnih skladov. S službo vlade za lokalno samoupravo in regionalni razvoj in ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo so se že dogovorili, kako bodo uredili izkazovanje stroškov plač zaposlenih na razvojnih projektih podjetij.

To bo podjetjem, pravijo na ministrstvu, olajšalo dokazovanje stroškov. Pripravili pa so tudi že predlog za odpravo nepotrebnega dvojnega nadzora pred izplačili. S tem bodo skrajšali pot denarja do podjetij. Merila za ocenjevanje projektov so tudi prilagodili spremenjenim gospodarskim razmeram.

Vir in informacije: Finance, 27.1.2009, www.finance.si, Avtor: Vera Avšič

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Torek
od 11 do 25 °C

Sreda
od 12 do 25 °C

Četrtek
od 14 do 21 °C

Petek
od 14 do 19 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat