| 

Posel in moda

Valentinovo...bi podarili čokolado?

Valentinovo...bi podarili čokolado?

Čokolada: sladka, omamna, okusna, pregrešna, so misli, ki se nam porodijo ob besedi čokolada. Statistično dokazano je čokolada najbolj razširjen in največkrat uporabljen okus na svetu. V različnih oblikah je prisotna čez celotno človeško zgodovino in prav je, da ji priznamo svoje mesto tudi danes.

Hrana bogov, kakor tudi imenujemo čokolado, ima poleg omamnega okusa, tudi pozitivne učinke tako na zdravje, kot počutje. Pri tem gre najbolj izpostaviti, da visoka vrednost vsebovanih antioksidantov v čokoladi varuje srce in ožilje. Izsledki raziskave med 8.000 moškimi povprečne starosti 65 let so pokazali, da redni uživalci čokolade živijo v povprečju kar leto dni dlje, kot tisti, ki čokolade ne uživajo.

Uživanje čokolade tudi:
• spodbuja proizvodnjo endorfinov, ki dajejo občutek sreče;
• vsebuje serotonin, ki deluje kot antidepresiv;
• vsebuje teobromin in še nekatere druge poživilne substance.

Če smemo verjeti modrim generacijam pred nami;
Azteki so bili poleg tega, da je čokolada vir modrosti in znanja, tudi trdno prepričani, da čokolada deluje kot učinkovit afrodiziak.

Čokolado je kot prvo darilo svojemu zaročencu, francoskemu kralju Ludviku XIV, podarila tudi španska princesa Marija Tereza. Letos za Valentinovo torej – omamna, slastna in pregrešna čokolada!

** pozitivni učinki čokolade veljajo za uživanje temne čokolade z višjim deležem kakava.

Temna oz. grenko sladka čokolada
je čokolada z večjo vsebnostjo kakava, kar pomeni da mora vsebovati vsaj 35% kakavove mase. Štejemo jo med t.i. ''boljšo'' čokolado.

Mlečna čokolada
vsebuje kakavovo maslo, mleko, sladkor ali druga sladila ter arome, ki jih dodajajo kakavovi masi. Med sladokusci velja za "slabšo" čokolado, je pa pri množicah še vedno najbolj priljubljena!

Bela čokolada
vsebuje samo kakavovo maslo, je pa popolnoma brez nemastnih kakavovih delov. Poleg kakavovega masla vsebuje še sladkor, mlečne dele in arome - zlasti vaniljo. Bela čokolada je tudi najbolj lomljiva vrsta čokolade.

Vir. www.pharmacare.si

 

sorodni članki