| 

Aktualno

Novi Porsche 911 GT3

Novi Porsche 911 GT3

06.02.2009 ob 10:38

Avtomobilski proizvajalec Porsche AG iz Stuttgarta je drugo generacijo serije 911 razširil še z enim modelom: novi 911 GT3 je močnejši, hitrejši in preciznejši kot njegov predhodnik. Pri razvoju tega športnega modela, ki je opremljen z atmosferskim motorjem in namenjen za cestne vožnje, so upoštevali številna dognanja iz sveta avtomotošporta. Novi GT3 zato ne prepriča samo na cesti, temveč tudi na dirkalni stezi. Svetovno premiero bo ta model doživel 3. marca na ženevskem avtomobilskem salonu. Prodaja v evropskih državah bo stekla maja.

Pri 911 GT3 je bil napredek dosežen še zlasti pri obeh njegovih temeljnih lastnostih: moči in vozni dinamiki. Šestvaljni atmosferski motor sedaj proizvaja 320 kW (435 KM) moči, kar je za 20 KM več kot pri prejšnjem modelu. V glavnem imata zasluge za to za 200 cm3 večja gibna prostornina, ki zdaj znaša 3,8 l, in izboljšana izmenjava plinov: odslej so po sistemu VarioCam uravnavane odmikalne gredi ne le na sesalni, temveč tudi na izpušni strani. Poleg tega bokser motor s povečano močjo vpliva tudi na porast navora v osrednjem območju vrtljajev, kar se občuti še zlasti pri vsakodnevnih vožnjah. Tudi vozne zmogljivosti so pri novem GT3 izboljšane: za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje vsega 4,1 sekunde, hitrost 160 km/h pa iz mirovanja doseže v pičlih 8,2 sekunde. Njegova najvišja hitrost znaša 312 km/h.

Drugo področje, na katerega so se osredotočili pri izpopolnjevanju modela 911 GT3, je bilo povečanje vozne dinamike. Vozilo je zdaj prvič opremljeno z izrazito športno naravnanim sistemom Porsche Stability Management (PSM). Ta omogoča postopno izklapljanje regulacije prečne dinamike Stability Control (SC) in regulacije vlečne sile Traction Control (TC). In ker so želeli, da bi pri GT3 imel neomejen individualni nadzor nad vozno dinamiko voznik, se te funkcije celo v izrednih voznih situacijah ne vklopijo znova samodejno, temveč šele po pritisku na gumb.
Novi GT3 pri višji hitrosti sedaj zagotavlja še boljši stik s podlago in še večjo stabilnost: aerodinamične prilagoditve posameznih detajlov so vzgon na sprednji in tudi na zadnji premi tako zelo zmanjšale, da je skupni pritisni tlak več kot dvakrat tolikšen kot pri prejšnjem modelu. Z novim paketom aerodinamičnih dodatkov je GT3 dobil novo zunanjo podobo, ki jo dodatno poudarjajo novi biksenonski žarometi, zadnje luči v tehniki LED in spremenjene reže za vstop in izstop zraka.

Aktivno podvozje z oznako PASM je pri modelu 911 GT3 Porschejevim inženirjem omogočilo, da so vzmeti in stabilizatorje naredili še za malenkost bolj čvrste, zato so krmilne lastnosti vozila pri športni nastavitvi sistema PASM lahko še bolj precizne. Vseeno pa pri običajni nastavitvi sistema PASM udobje ostaja primerno za vsakodnevne vožnje. Nova, lahka platišča z dirkalnim designom in centralnim vijakom, opremljena s pnevmatikami tipa UHP (Ultra High Performance) – odslej tudi s sistemom za nadzor tlaka – zaokrožajo funkcionalno in vizualno izpopolnjeni GT3.

S povečanjem vozne dinamike se je pri novem 911 GT3 v Porschejevem slogu izboljšala tudi zmogljivost zavornega sistema. Zavorni koluti imajo sedaj večje premere in aluminijasta pesta, ki prispevajo k zmanjšanju mase. Dodatno izboljšano zračenje zavor poleg tega zagotavlja dolgotrajnejšo zavorno moč. Po želji je še vedno na voljo ekskluzivna izvedba GT3 s keramičnimi zavorami PCCB.
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sobota
od 12 do 25 °C

Nedelja
od 14 do 25 °C

Ponedeljek
od 15 do 19 °C

Torek
od 15 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat