| 

Posel in moda

Kako premagati kronično utrujenost

Kako premagati kronično utrujenost

Izraz sindrom kronične utrujenosti se uporablja za skupino simptomov in med drugim zaje­ma skrajno in trdovratno osla­belost in izčrpanost. Simptomi ovirajo bolnikovo zmožnost za delo in normalno funkcionira­nje daljši čas oziroma najmanj šest mesecev.

Vzroke kronične utrujenosti je izredno težko opredeliti in tudi nikakršnega pravega zdravila ni zanjo. Pri večini so simptomi najhujši v zgodnjem obdobju bolezni, nato pa se postopoma sami od sebe ublažijo.

Simptomi in znaki, značilni za kronično utrujenost, so nasled­nji:

* huda, izčrpavajoča utru­jenost, ki jo telesna aktivnost ponavadi poslabša;
* ponavljajoči se simptomi, po­dobni tistim pri gripi, med drugim kronično vnetje žrela;
* bolečine v mišicah in sklepih;
* boleče bezgavke v pazduhah in vratu;
* glavoboli;
* povišana temperatura (37,5 do 38 stopinj Celzija);
* depresivnost;
* zmedenost, razdražljivost in izguba spomina;
* težave s spanjem.

Vzrok kronične utrujenosti ni znan. Obstajajo različne teorije o tem, kaj naj bi jo povzročalo. Nekaj časa so mislili, da jo povzroča virus. Druga teorija predvideva, da je kro­nična utrujenost avtoimuna bolezen. Nova in še nepotrjena teorija meni, da imajo ljudje s simptomi kronične utrujenosti manjšo koncentracijo določe­nih hormonov, ki vplivajo na razpoloženje in energijo. Kaže pa, da k nastanku sindroma kronične utrujenosti prispe­vajo tudi duševni in čustveni dejavniki.

Sindroma kronične utrujeno­sti ne moremo preprečiti in tu­di nalesti se ga ne moremo od koga drugega. Diagnozo mora postaviti zdravnik, saj je treba opraviti preiskave, s katerimi izključimo nekatere druge bole­zni: anemijo, infekcije, sladkor­no bolezen, srčne bolezni, raka in druge bolezni, ki prav tako povzročajo trdovratno šibkost in izčrpanost.

In kaj lahko storimo, kadar se pojavi sindrom kronične utrujenosti?
Pomembno je, da ne preko­račujemo svojih telesnih zmog­ljivosti, ker lahko pretirana telesna aktivnost in napor simp­tome še poslabšata. Vendar pa poskušajmo ostati aktivni in ce­lo postopoma povečujmo svojo toleranco za telesno aktivnost.

Veliko počivajmo in uživamo zdravo, uravnoteženo hrano.

Pomaga lahko tudi psihološko svetovanje, saj sindrom kronič­ne utrujenosti pogosto spremlja depresija, in če jo zdravimo, lahko bolezen postane manj izčrpavajoča.

Pomanjkanje energije in volje je pogosto simptom mnogih motenj, ki so večinoma nepomembne, pri katerih si lahko sami pomagamo in hitro izgine­jo. Nekatere pa vendarle terjajo zdravniško obravnavo, zato je pomembno, da se obrnemo na zdravnika ali farmacevta, kadar so te težave prehude ali predolgo trajajo. S skupnimi močmi bomo dosegli, da bodo postale težave manjše in bodo počasi tudi izginile.


Vir: www.mb-lekarne.si, pripravila: mag. Bernarda Kladnik Jenuš, mag. farm.
 

sorodni članki