| 

Posel in moda

Utrujeni? Razstrupite telo!

Utrujeni? Razstrupite telo!

Praznovanja in novoletne pojedine so za nami. Dela prosti dnevi pa – vsaj večini – niso prinesli olajšanja in počitka. Ponavadi smo po praznikih še bolj utrujeni kot prej. Tudi sicer se nam pogosto dogaja, da smo utrujeni in bolni, pa ne vemo pravega vzroka.

Naše telo se s hrano, ša zlasti pa z razvadami, ki so ob praznikih še bolj izrazite, nekako zastruplja. Nekateri znaki zastrupljevanja telesa so lahko glavobol, omedlevica, ponavljajoče se alergije, prebavne težave, kolcanje, izpuščaji, solzne ali srbeče oči, lepljive veke, nespečnost, zamašen nos, zvonenje v ušesih, napadi kihanja, obilno nastajanje sluzi, pogosta potreba po odkašljevanju, prekomerno znojenje, včasih tudi nepravilen srčni ritem, okorelost udov, pretirana želja po zgolj določenih vrstah hrane, težave pri sprejemanju odločitev, jecljanje in zatikanje pri govorenju, požiranje zlogov, nihanje razpoloženja, napadalnost ...

Procesa zastrupljevanja in razstrupljevanja telesa sta nekaj normalnega in potekata sočasno, saj ima telo varovalne, razstrupljevalne mehanizme. In pravzaprav ne občutimo težav, če ti mehanizmi delujejo normalno oziroma, če ne pretiravamo recimo s pitjem alkohola. Pri pretiravanju pa se toksini v telesu kopičijo hitreje, kot jih je telo sposobno izločiti. Postopno dobimo sindrom kronične utrujenosti.

Nekaj praktičnih nasvetov za razstrupljevanje telesa:
 

 • Priporočamo vam, da občasno naredite blago postenje tako, da načrtno jeste manj kot običajno in si tako utirate pot k zavestnemu in zmernemu načinu prehranjevanja tudi v obdobju po postu.
   
 • Jedilnik naj bo sestavljen samo iz tekoče hrane ali maloštevilnih rastlinskih živil in mlečnih izdelkov.
 • Pomemben je vnos 2 do 3 litrov tekočin dnevno (voda, čaj, razredčeni sadni in zelenjavni sokovi brez sladkorja).
   
 • V tem času tudi opustite razvade kot so kava, nikotin, alkohol in sladkarije.
 • Organizirajte si ustrezno telesno aktivnost in si privoščite dovolj spanja.
   
 • Poleg vsega pa poskrbite tudi za sprostitev.

Vir: www.zdravje.slohosting.com, avtor: Marija Merljak, univ.dipl.ing.živ.teh., www.obalne-lekarne.com

 

sorodni članki