| 

Postal sem podjetnik

Zniževanje stroškov, ne pa odpuščanje delavcev

Zniževanje stroškov, ne pa odpuščanje delavcev

27.01.2009 ob 08:00

Namesto, da bi množično odpuščali, kot se je to počelo v prejšnjih obdobjih recesije, skuša dandanes veliko podjetij kljubovati posledicam ohlajanja gospodarske rasti, ki se že dogaja, na bolj inteligenten in preudaren način. Rešitev je v zniževanju splošnih stroškov, ne pa v odpuščanju najboljših zaposlenih v podjetju!

Ker je prihodnost dolgoročnega uspeha številnih podjetij odvisna od nabora ljudi, top izvajalcev in talentov, ki jih podjetja uspejo pridobiti in nato tudi zadrževati, ne pa zgolj od negativnih globalnih finančnih in gospodarskih tržnih trendov, ki bodo v prihodnjem 1-2 let negativno vplivala na poslovanja številnih podjetij, je to vsekakor strateško upravičeno ravnanje številnih delodajalcev.

»Zaveza k zadrževanju ključnih talentov je bistven premik glede na pretekle primere recesij v ZDA, kjer je prevladala mentaliteta množičnega »metanja na cesto«,« pravi Ravin Jesuthasan, glavni upravitelj ameriškega podjetja za poslovno, kadrovsko in finančno svetovanje Towers Perrin. »Podjetja prihajajo v obdobje recesije z nezadostnim naborom delovne sile in prihajajo do zavedanja, da dodatno masivno odpuščanje lahko povzroči še dolgoročnejše težave, ki bodo lahko večja od sedanjih prehodnih.«

Nova raziskava, ki jo je izvedlo podjetje Towers Perrin iz Chicaga in je zajela več kot 450 ameriških podjetij, ugotavlja, da dve tretjini podjetij verjame, da je velik odpust delavcev težko verjeten, medtem kot jih 46 odstotkov misli, da je premišljeno odpuščanje najbolj verjeten scenarij.

Na podlagi takšne percepcije naj bi polovica anketiranih podjetij ukrepala v smeri ohlapnega višanja ali zamrznitve plač zaposlenim, medtem ko jih 4 od 10-ih razmišlja o ukrepih zniževanja letnih stimulacij in bonitet.

Druga področja, pri katerih se napoveduje zniževanje stroškov so novoletne večerje in zabave in drugi dogodki med zaposlenimi, stroški potovanj in razvedrilnih programov za zaposlene in, na žalost, tudi stroški oz. proračun za usposabljanja in izobraževanja zaposlenih.

Raziskava je ravno tako odkrila, da številna podjetja priznavajo pomen nagrajevanja in motiviranja ključnih kadrov in talentov v podjetjih in odobravajo številna orodja za njihovo stimuliranje, kljub ekonomskemu položaju, v katerem so se ta podjetja znašla. Okoli polovica podjetij se zaveda problematike prerazporejanja delavcev zaradi ekonomske krize in nevarnosti odhoda najboljših zaposlenih iz podjetij. Zato se jih bo večji del lotilo proaktivnega pristopa zadrževanja najboljših zaposlenih, 30 odstotkov podjetij razmišlja o občasnih denarnih nagradah in 40 odstotkov o usmerjenem višanju plač tistim zaposlenih, ki predstavljajo ključne kadre v podjetjih.

Strateški in raziskovalni pristop podjetij k nižanju stroškov, ki ga odkriva raziskava, torej daje slutiti, da so se podjetja že kar veliko naučila iz prejšnjih ekonomskih kriz in da se danes podjetja bolje zavedajo pomena, ki ga v podjetjih prinašajo ključni kadri in talenti, ki jih je na trgu vedno težje pridobivati, kaj šele zadržati.

D. P., mojedelo.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat