| 

Poslovne priložnosti

Seat španski vladi predstavil svoj projekt hibridnega avtomobila

Seat španski vladi predstavil svoj projekt hibridnega avtomobila

22.01.2009 ob 09:57

Znamka SEAT je Miguelu Sebastiánu, španskemu ministru za industrijo, turizem in trgovino, predstavila prototip vozila na električni pogon, na katerega se trenutno osredotoča. SEAT-ov projekt je vozilo León Twin Drive Ecomotive na električni pogon, opremljeno z litij-ionsko baterijo za mestno vožnjo in motorjem z notranjim zgorevanjem za izvenmestno vožnjo. Poraba goriva je optimalna.

Predstavitev vozila je potekala v SEAT-ovem tehničnem centru, med drugim pa so se je udeležili tudi Antoni Soy, minister za industrijo in trgovino katalonske vlade (Generalitat) ter župani občin, v katerih ima SEAT svoje tovarne.

Znamko SEAT so predstavljali Francisco García Sanz, član Volkswagnovega upravnega odbora ter predsednik upravnega odbora SEAT-a, in Erich Schmitt, predsednik družbe SEAT.

García Sanz je poudaril pomembno vlogo tega vozila z vidika investicij, ne samo v okolje, temveč tudi v prihodnost podjetja. “Zadnjega pol stoletja smo se trudili, da bi avtomobil postal dostopen celotnim generacijam, danes – 50 let kasneje, pa želimo biti vodilni na začetku razvoja in proizvodnje vozila, ki združuje elektromotor in motor z notranjim zgorevanjem.”

Poleg tega je poudaril tudi dejstvo, da je v ta projekt treba vključiti vse zainteresirane, da bi v prihodnosti uporabnikom zagotovili trajnost: “Tehnologija sama po sebi ni jamstvo za uspeh. Vključitev podjetij za oskrbo z električno energijo in podpora vlade sta ključnega pomena za zagotavljanje mobilnosti in neodvisnosti uporabnikov.”

Načrt, ki je zasnovan do leta 2014, predvideva raziskave na področju hibridnega pogona z možnostjo napajanja iz električnega omrežja (plug-in) in s postopno ukinitvijo uporabe motorja z notranjim zgorevanjem, da bi tako na trg uvedli SEAT-ove modele z izjemno majhno porabo goriva ter majhnimi emisijami CO2.

Udeležencem predstavitve so podali še tehnični opis projekta SEAT León Twin Drive Ecomotive, španski minister za industrijo pa se je udeležil tudi testne vožnje.


TEHNIČNE INFORMACIJE
Projekt SEAT León Twin Drive Ecomotive, prvi korak

SEAT-ov prvi prototip vozila na električni pogon temelji na modelu Leónu, pri katerem je bil klasični motor z notranjim zgorevanjem nadomeščen z elektromotorjem. Prav tako so bili spremenjeni določeni elementi, kot npr. ročni menjalnik, zavorni sistem, sistem ogrevanja in hlajenja ter velik del avtomobilske elektronike. Motor napajajo litij-ionske baterije, ki so vgrajene v zadnjem delu vozila. Motor tako razvije moč 35 kW (47 KM) in najvišjo hitrost 100 km/h.

Ta prototip bodo inženirji španske znamke tudi uporabili za raziskave določenih značilnosti električnega pogona in predvsem izboljšanja njegove glavne slabosti – pogostega polnjenja baterij in akcijskega radija, ki je pri trenutnem vozilu 50 kilometrov.

Projekt Twin Drive Ecomotive je prvi korak do 100-odstotno električnega avtomobila. Pri razvoju hibridnega vozila združuje preizkušeno učinkovitost SEAT-ovih vozil Ecomotive s prednostmi električnega pogona.

Omenjeno bo prispevalo k bistveno manjšim emisijam CO2, dobri zmogljivosti in večjemu akcijskemu radiju. Paleta SEAT-ovih vozil Ecomotive že vključuje Ibizo Ecomotive (emisija CO2 98 g/km), Leóna Ecomotive (119 g/km) in Alhambro Ecomotive (159 g/km). Modela Ibiza in Alhambra se lahko že sedaj pohvalita z najnižjimi emisijami v svojem segmentu.

Vir: Porsche Slovenija d.o.o.
 

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


ata | 22.01.2009 ob 10:30
maš prov, sam kaj k je vse povezan- industrija, nafta... nej že enkrat na slano vodo neki pogruntajo, bomo vsaj avstrijce lahko stiskal .)
Poletač | 22.01.2009 ob 10:21
Cajt bi že bil, da se zjebe naftni lobi in tud za okolje je to bistveno boljše, vendar dokler ne bodo naredili baterij, ki bodo zdržale vsaj 500km brez polnjenja ne bo pravega uspeha. Kdo se ma pa cajt vsakih 50 ali 100 km ustavljat in polnit baterije, ki se polnijo tako hitro kot bencinski tank?
LP Poslovni Bazar je zakon!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 12 do 27 °C

Četrtek
od 14 do 30 °C

Petek
od 16 do 33 °C

Sobota
od 17 do 28 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat