| 

Uporabne informacije

Osnovne informacije in poslovne priložnosti v Združenih Arabskih Emiratih (UAE)

Osnovne informacije in poslovne priložnosti v Združenih Arabskih Emiratih (UAE)

20.03.2008 ob 19:45

Bi živeli in delali v Dubai-ju v Združenih Arabskih Emiratih? V deželi presežkov, kjer je nebo meja, tako gledano z vidika mogočnega naravnega in denarnega bogastva dežele, arhitekturnih podvigov, raznolikosti prebivalstva, kultur in značajev, kot možnih poslovnih priložnosti. Za vas smo na kratko povzeli nekaj osnovnih informacij, v kolikor se še odločate o tem, kje bi izpeljali svoje ideje, odprli nove podružnice ali nasploh ustanovili novo podjetje.

1. Koliko znaša osnovni kapital za odprtje podjetja kot tuj državljan v Združenih Arabskih Emiratih?

Kompleksno vprašanje, ker je višina kapitalskega vložka odvisna od dejavnosti, s katero se bo podjetje ukvarjalo. Primeri:
- Za ustanovitev splošno trgovske družbe (“General trading company" oziroma "Import & export company") je potrebno na domačo oziroma lokalno banko za en teden položiti Dhs 250,000 (Dhs 5 = 1 euro). Na podlagi vložka, banka vlagatelju izda potrdilo o ustanovitvenem kapitalu oziroma o stanju na bančnem računu. Na podlagi uradnega bančnega potrdila o razpoložljivih finančnih sredstvih mestna uprava (mestna občina) izda prosilcu proti plačilu ca Dhs 4000 licenco za opravljanje dejavnosti z veljavnostjo enega leta. Licenco je možno podaljšati vsako leto za dobo enega leta. Pred pridobitvijo licence, si je potrebno zagotoviti pisarniške prostore oziroma najeti pisarno z vso potrebno opremo za opravljanje dejavnosti (delovne mize, stoli, informacijska tehnologija). Brez vpogleda v najete pisarniške prostore in v naprej izdelane poslovno finanče plane, pristojni z mestne uprave prosilcu licence ne izdajo.
- Za odprtje inženiring podjetja je potrebno na domačo oziroma lokalno banko vložiti Dhs 500.000, pred vlogo za izdajo potrdila - licence za opravljanje dejavnosti.
- V kolikor ste že ustanovljeno izvajalsko podjetje in gradite oziroma izvajate projekt (npr. stanovanjski blok) vreden Dhs 20,000,000 je potrebno pred pričetkom del pridobiti bančno garancijo za ca. Dhs 1,000,000, za gradbeni projekt v vrednosti do Dhs 5,000,000 pa Dhs 500,000 bančne garancije.
- Lastniki podjetij, ki v najem oddajajo avtomobile ("Rent-a-car"), morajo na banko položiti Dhs 100.000, vendar s pogojem, da je lastnik podjetja domač državljan.

2. Povprečna cena najema poslovnega prostora - pisarne v Dubai-iu?

Višina najemnine poslovnega prostora je odvisna od prestižnosti lokacije, od poslovne zgradbe oziroma mestne ulice, na kateri se nahaja. Približna cena najema poslovni pisarne je od 30 do 70 €/m2. Najdražje pisarne v Dubai-ju najdete na Sheikh Zayed Road in Burj Dubai Road, najcenejše pa v območju Al Quasis in Al Najda.

3. Kakšne vrste pravnih subjektov obstajajo v Združenih Arabskih Emiratih?


- Pravna oblika Ltd. Ponavadi so to podjetja v tuji lasti (matično podjetje locirano v domovini lastnika), ki v Emiratih odprejo podružnico. Odgovornost opravljanja in vodenja podjetja je v celoti (100%) na matičnem podjetju in lastniku podjetja z vsem svojim osebnim premoženjem, kot tudi z vrednostjo drugih njegovih podjetij, če jih ima v lasti. Pri tem je potrebno imeti domačega "sponzorja", s katerim se podjetje dogovori o načinu poslovnega sodelovanja, poročanja, sponzoriranja in priporočanja za podaljšanje licence. Običajno so to letni dogovori, od katerih podjetje plača sponzorju letno obratovalno provizijo (najbolj pogosta je 3% provizija od celotnega prihodka družbe).
- L.L.C "Limited liability company" ali družba z omejeno odgovornostjo. Pravna odgovornost družbe se črpa samo iz premoženja podjetja in ne lastnikov. Pogoj pa je, da mora biti najmanj 51% lastnik podjetja domačin, to je državljan Emiratov, oziroma maksimalno 49% lastnik je lahko tuj državljan.
- FZE - "Free zone establishment" ali družba z omejeno odgovornostjo, katere lastnik je le ena oseba (en delničar), vendar je lahko registrirana le v Hamriyah Free Zone, Sharjah. Minimalni zahtevan ustanovitveni kapital znaša DHs 150,000 (približno US$ 40,000 oziroma 30,000 €).
- FZC - "Free zone company" ali družba z omejeno odgovornostjo, ki je podobna družba z istimi ustanovitvenimi zahtevami in pogoji kot FZE, le da je delniška družba z maksimalnim številom 5 delničarjev. Več informacij dobite na http://www.hamriyahfz.com.

4. Kateri vrsta pravnega subjekta je najpogostejša za manjša podjetja?

Mala podjetja se največ pojavljajo v pravni obliki L.L.C.
Poudariti je potrebno, da je za opravljanje raznih obrtniških storitvenih dejavnosti, kot so na primer: frizerji, maserji, kozmetičar, potrebna le tako imenovana "Trade license" ali obrtno dovoljenje mestne uprave in domači sponzor, ki garantira za delovanje obrti, vendar ni v nobenem primeru odgovoren za poslovni uspeh ali neuspeh. Seveda je sponzorstvo nagrajeno.

5. Poslovne priložnosti v Združenih Arabskih Emiratih?

V hitro gospodarsko, predvsem pa turistično rastočih Združenih Arabskih Emiratih, je trenutno najbolj obetajoča gostinska dejavnosti (lastništvo in vodenje hotelov, restavracij), gradbena dejavnost, in sicer gradnja stanovanjskih zgradb, hotelov, kongresnih dvoran, ter trgovska dejavnost (predvsem prestižne trgovine in razni butiki za ženske).

6. Kje lahko na spletu najdemo možnost zaposlitve ali delovno silo v Združenih Arabskih Emiratih?

http://www.nadia-me.com
http://www.clarendonparker.com
http://www.jobscan.com
http://www.jobs-me.com
http://www.resources-recruitment.com
http://www.naukri.com

Avtor: Sanya Ponikvar (EMPD), ADCO - Bab Gas Compression Project


sorodni članki


Komentarji: 7 

Dodajte komentar


sara | 09.01.2016 ob 09:29
Lep pozdrav zanima me naslednje. V sloveniji imam svoje podjetje s.p čistilni servis . Zanima me kako je v dubaju z tem ali je kaj dela v tej smiri tam ali se da dol prestavit ali karkoli zraven odpret ker z mojo boljso polovico razmisljava o odhodu v dubaj. On pa je zelo dober avtomehanik. Prosim ce mi lahko karkoli poveste in pomagate moj meil sarcy21@gmail.com

Ze v naprej se vam lepp zahvaljujem
admin | 21.10.2008 ob 12:51
Spoštovani g. Robič!
Ne vidimo razloga, zakaj ne bi bilo to mogoče! Za začetek vam predlagamo, da se obrnete na Gospodarsko zbornico Slovenije po več podatkov. Sicer pa vam bomo tudi mi poskusili priskrbeti koristne povezave direktno z Združenimi Arabskimi Emirati, kamor boste lahko naslovili svoje vprašanje!

Do takrat vam želimo obilo poslovnih uspehov!

Poslovni bazar
Andrej Robič | 20.10.2008 ob 18:40
Zanima me, ali obstaja možnost da Slovensko podjetje za strojne inštalacije bazenke tehnike lahko izvaja omenjena dela in kako priti do tega.

lp

Andrej Robič
PUNČKA  | 17.09.2007 ob 15:07
Kar nekaj Slovencev se je odločilo za aktivno poslovanje v Dubaju. Misim, da je bila pred časom tudi odaja na TV na to temo. Pa baje so zelo cenjeni.
šef69 | 17.09.2007 ob 14:59
ata, drejc; če želita vas lahko povežemo z prijazno gospodično, ki ve povedati podrobnosti.
drejc | 17.09.2007 ob 14:49
Mene zanima, če so kakšne subvencije za tujce?
ata | 17.09.2007 ob 12:45
Kolk pa je slovencev v tej oazi!?
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat