| 

Moja pisarna

Recesija bo spodbudila prodajo nepremičnin prek spleta

Recesija bo spodbudila prodajo nepremičnin prek spleta

Več kot polovica vseh ameriških kupcev nepremičnin bo kmalu svoje premoženje najprej videla na medmrežju.

Veliko ameriških nepremičninskih agencij je zaradi vse manjših dobičkov začelo odpuščati zaposlene in tako prispevajo svojo kvoto k dvema milijonoma ljudi, ki so že izgubili svojo službo v tej in drugih panogah.

Zaradi krize na trgu z nepremičninami se bo najverjetneje povečala uporaba medmrežja za namene trženja, kupovanja in prodajanja nepremičnin. V zadnjih dveh letih se je število članov ameriškega Nacionalnega združenja nepremičninskih agentov že zmanjšalo, kar kaže, da v panogi ostaja vse manj posrednikov. Omenjeno združenje tudi poroča, da je tretjina vseh kupcev nepremičnin letos nakup opravila potem, ko je svojo izbiro najprej videla na spletnih straneh. To pomeni 29-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2007.

Zaobiti provizije

Trenutno ni očitnih rešitev za recesijo oziroma nepremičninsko krizo. Toda v takih časih je pričakovati, da bo več ljudi informacije o nakupu, prodaji ali trženju nepremičnine iskalo po svetovnem spletu. Prodajalci bodo pri tem iskali tudi možnosti, kako se izogniti plačilu provizije posrednikom, ki so zaradi vse manjšega števila prodanih nepremičnin in podaljšane dobe, ko je nepremičnina na trgu, precej narasle.

Za zdaj bolj v Evropi, po novem tudi v ZDA

Predvsem je pričakovati, da bodo postale zelo pomembne spletne strani, na katerih bodo lastniki nepremičnin te prodajali sami. Čeprav se za zdaj njihova uporaba širi predvsem v Evropi, so se te spletne strani izkazale za zelo učinkovito orodje za nakup in prodajo nepremičnin tudi v ZDA.

Prodajalcem omogočajo, da na spletu objavljajo svoje ponudbe, ne da bi jih skrbelo za posrednike, in delo prepustijo spletni strani. Kupci se nanje obrnejo neposredno. Tako se obema stranema znižajo stroški. Dejstvo, da želita obe strani privarčevati vsak cent, in povečana uporaba medmrežja lahko preprosto povzročita eksplozijo takšnih spletnih strani kljub recesiji.

Vir: www.ibn.si - povzeto po Finance, Oglasna priloga - Nepremičninski informator

sorodni članki