| 

Posel in moda

Kako kupiti pravo velikost oblačil?

Kako kupiti pravo velikost oblačil?

18.01.2009 ob 19:03

Kolikokrat ste se že ušteli pri konfekcijski številki oblačila, ki ste ga na hitro kupili, doma pa ugotovili, da vam je kos premajhen, prevelik, da so hlačnice prekratke ali majica preozka? Zagotovo je najbolj zanesljivo kupovati oblačila, ki jih pred nakupom pomerite. Vendar pa včasih za pomerjanje ni časa, ali pa vas mine želja po preoblačenju že ob pogledu na dolge vrste pred garderobami ali pa neznosna vročina v trgovsklem centru.
Velikost, ne pomeni prav veliko. Model nekega proizvajalca je lahko 36, ko je pri drugem proizvajalcu lahko enak model 38. Ameriške, angleške in evropske velikosti se kar precej razlikujejo med sabo. Zaradi spreminjanja velikosti, si najlažje pomagate s tem, da si določene predele svojega telesa izmerite in ste tako lahko sigurni, da boste kupili obleko, prave velikosti.

Potrebujete:

  • Merilni trak,
  • Veliko ogledalo.

Izmerite se lahko slečeni ali pa v lahkih in oprijetih oblačilih. Pri merjenju pazite na to, da merilnega traku ne boste preveč napeli, saj mere ne bodo več pravilne. Roke imejte sproščene ob telesu in naj vas izmeri prijatelj ali kdo drug, da bodo mere pravilne. Stojte vzravnano!

  • Prsi: Merite nad prsmi, okoli pazduh, nato izmerite pod prsmi in še del, kjer ste najbolj bujno obdarjene.
  • Pas: Poiščite predel pasu, kjer običajno nosite hlače in ga izmerite.
  • Boki: Izmerite najbolj poln del vaših bokov, običajno je to nekje 15-20 cm pod pasom.
  • Klobuki: Velikost klobukov in kap, se meri tako, da se položi roke na glavo, meri se okli rok in okoli dela, kjer imate največjo izboklino.

Nasveti
Angleške in ameriške velikosti sicer izgledajo popolnoma enake, vendar niso. Angleške velikosti, so praviloma za številko manjše od ameriških. Npr. če je ameriška velikost 8, je to 10 angleške. Če pa govorimo o evropskih velikostih, pa dodajte ameriški ali angleški 30. Npr. ameriška je 6, evropska je potem 36.

Če kupujete oblačila določenih znamk, pazite na to, da so se številke oziroma velikosti drastično spremenile skozi leta. Bombaž, se skrči, praviloma 3-5 cm. Nekateri proizvajalci krčenje že vštejejo v velikost oblačil, drugi ne, zato vam svetujemo, da o tem povprašate prodajalko.

Vir: www.btc-city.com, 12.1.2009

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat