| 

Posel in moda

Kaj lahko preberemo iz dlani in nohtov?

Kaj lahko preberemo iz dlani in nohtov?

17.01.2009 ob 20:01

Danes lahko že za vsakim vogalom naletite na kozmetični salon, kjer vam naredijo umetne nohte. Težava je v tem, da prekritje zmoti pomemben zgodnji opozorilni sistem telesa. Ne le zdravilci, tudi vedno več zdravnikov uporablja videz prstov in nohtov za utemeljitev prve, 'nežne' diagnoze. Bolezen namreč lahko prepoznate tudi po barvi dlani, poteku črt in obliki nohtov.

Dlani, naše najpomembnejše orodje, in koža ter nohti so vedno izpostavljeni ekstremnim obremenitvam, zlasti v hladnem delu leta. Toda pozor: trajne spremembe so lahko tudi opozorilni znak. Oblika dlani, barva in struktura se ob določenih boleznih in zaradi pomanjkanja nečesa dokaj tipično spremenijo. Razkrivamo vam, kaj o vašem telesu izdajajo vaše roke.

 

Odraz kroničnih bolezni na vaših dlaneh

 • Rdečkasto obarvane dlani lahko kažejo na slabše delujoča jetra, eventualno pa tudi na zamaščenost jeter ali celo jetrno cirozo.
 • Blede dlani, ki so modrikasto obarvane celo pri sobni temperaturi, so znak pomanjkanja kisika, ki je pogosto posledica slabega delovanja srca. Če vam dlani v mrazu odrevenijo in pobledijo, gre najverjetneje za Morbus-Behćetov sindrom – vnetje krvnih žil. Težave blaži umivanje rok s toplo vodo.
 • Debeli členki: Preveč sečne kisline povzroča tipične protinaste vozle v členkih. Na majhnih prstnih členkih, ki otečejo in tudi bolijo, se pogosto pokaže tudi revmatoidni artritis. Pri vsakem četrtem obolelem se pozneje razvijejo tudi vozli.
 • Enostransko postarane dlani lahko kažejo na Ehlers-Danlosev sindrom. Vzrok je deformacija gena, zaradi katerega je vezivno tkivo vedno bolj ohlapno. Ni lepo, je pa nenevarno.


Vzroki nadležnega srbenja dlani

Vas dlani stalno srbijo, so vnete ali polne izpuščajev, podobnih koprivnici? Suh zrak, veter in mraz so huda obremenitev za kožo in nohte. Težave še poslabšajo kemikalije v sredstvih za čiščenje in pomivanje, zato kolikor je le mogoče, omejite njihovo uporabo.

Včasih dlani reagirajo tudi na dejansko povsem nedolžne snovi, kot so na primer kreme za roke, prstani in celo rokavice iz lateksa. Gre za t. i. kontaktni ekcem, pomaga pa le, da se izognete kontaktu z dražečimi snovmi in predmeti ali da nosite zaščitne rokavice.

K dermatologu: Če srbenje in rdečica ne pojenjata niti po nekaj dneh, obiščite dermatologa. Le on lahko namreč razlikuje ekcem od morebitnih drugih obolenj.

 

Črte na dlani kažejo skrite bolezni
Umetnost branja z dlani je stara skoraj 3.000 let. Danes se vedno raje vračamo k temu nežnemu diagnostičnemu postopku, ki tudi po mnenju zdravnikov prinaša osupljive rezultate. Nagnjenost k astmi, senenemu nahodu, nevrodermitisu ali koprivnici se odraža v cikcakastem poteku velikega števila črt in brazd na dlaneh. Tipična so tudi poroženela mesta. Prekinjena glavna črta kaže na možnost pojava migren.

Pogosteje natančno opazujte nohte in nohtno kožico
Filigranska zgradba nohta, ki ga sestavlja med 100 in 150 neenakomerno zloženih slojev roževinastih celic, namreč izdaja veliko o našem zdravju. Resno vzemite vsako spremembo oblike nohta, izrazita obarvanja, trajne zareze in razpoke ter se o njih pogovorite s svojim zdravnikom.

Najpomembnejši znaki in povzročitelji

 • Odstopanje je pokazatelj bolezni ščitnice, kožnih bolezni ali diabetesa.
 • Pikast noht: majhne jamice so značilne pri luskavici ali ekcemu.
 • Mehki nohti kažejo na pomanjkanje cinka. Na nohtu se lahko razvije celo vnetje.
 • Neenakomerne črte so znak za tuberkulozo ali obolenje vezivnega tkiva.
 • Podolžne brazde so pogosto nepomembni starostni znaki.
 • Zatrgani nohti so lahko posledica glivic ali drugih kožnih lišajev.
 • Krhki nohti kažejo na pomanjkanje ali pa tudi na preveliko količino selena.
 • Bele lise so posledica udarcev ali poškodb, kažejo pa tudi na pomanjkanje kalcija.
 • Teniški noht: dedno pogojena oblika, brez znamenj obolenja.
 • Odebeljen noht je pokazatelj resne pljučne, srčne, jetrne ali črevesne bolezni.

 

Vir: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o.

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat