| 

Posel in moda

Ste alergični na ... ?

Ste alergični na ... ?

Ste iznenada dobili čudne izpuščaje po telesu, po tem ko ste ... pojedli kosilo ali bili na sprehodu v naravi in nabirali cvetje ... v glavnem niste počeli nič posebnega, pa ste kljub temu "pikasti" po celem telesu? Ste pomislili, da ste morda dobili alergično reakcijo? Že, vendar na kaj? Ali sploh je alergija? Če želite izvedeti več, berite dalje!

 

Kako prepoznate alergijo

Če hočete pregnati dvome in ugotoviti, ali ste alergični, odgovorite na spodnja vprašanja:

 1. Je kdo od staršev atopik ali pa ima alergijsko bolezen?
 2. Vas pogosto skelijo oči, kihate in vam teče iz nosu?
 3. Imate pogosto črevesne krče, vam je slabo in včasih tudi bruhate?
 4. Vas velikokrat srbi koža in imate izpuščaje?
 5. Vam kdaj navidez brez razloga otečejo obraz, roke, noge in stopala?
 6. So vaše težave pogostejše od februarja do aprila ali od aprila do septembra?
 7. So med cvetenjem trav vaše težave izrazitejše (kihanje, smrkanje, skelenje oči)?
 8. Imate težave samo na točno določenih mestih (npr. samo doma, samo v službi, samo v zaprtih prostorih)?
 9. Se težave pojavijo, kadar jeste kakšno določeno hrano (jajca, mlečne izdelke, oreške, začimbe, sadje) ali kadar jemljete določena zdravila (antibiotike)?
 10. So težave povezane z ozračjem (vlažno, mrzlo, klimatizirano)?

Če ste vsaj na štiri vprašanja odgovorili pritrdilno, obstaja verjetnost, da imate alergijo. Spadate torej v alergično četrtino svetovnega prebivalstva. In če hočete preveriti, na kaj ste alergični, naredite alergijski test!

 

Alergijski testi

Z alergološkim testom dokažemo, da nekatere bolezenske znake, kot so npr. smrkanje, kihanje, izpuščaji na koži in prebavne težave, povzroča alergija. Rezultati testa pokažejo, na katero snov smo alergični. Pomembno je, da nekaj dni pred samim testom nehamo jemati zdavila za zdravljenje alergijskih bolezni, ker lahko popačijo rezultat testa, posledica pa je seveda nepravilno zdravljenje.

Kožni testi
S kožnimi testi preizkušajo alergije na:

 • hišno pršico,
 • živalske antigene (konja, mačke, psa, morskega prašička) in perje,
 • pelode (breze, jelše, jesena, trpotca, pasje trave),
 • trose plesni,
 • hrano.

Za kožne teste ni starostne omejitve.

Vbodni testi
Pri kožnih testih z vbodom vnesejo v kožo majhne količine različnih, že pripravljenih alergenov. Na notranjo stran podlahtnic nanesejo kapljice alergenov in skozi kapljice z drobno iglico vbodejo v kožo. Po 15 do 20 minutah zdravnik pregleda reakcije. Pri pozitivnih reakcijah nastane mehurček (urtika), okrog katerega se pojavi rdečina, ki ponavadi srbi.

Testi z obliži
Pri kontaktnem ekcemu oziroma kontaktnem dermatitisu alergen navadno nanašajo na kožo na hrbtu in jo prekrijejo s krpicami, ki jih kasneje odstranijo. Zdravnik pregleda reakcije po 48 in nato še po 72 urah.

Krvne preiskave
S krvno preiskavo se določi različne dejavnike, ki kažejo na alergije. To so najpogosteje imunoglobulini E (IgE), ki so udeleženi v alergijskih rekcijah. Specifični IgE nastanejo kot protitelesa za določene alergene. Njihovo prisotnost se ugotavlja takrat, kadar kožnih testov ni mogoče narediti ali kadar je treba potrditi vzrok alergije.

Provokacijski testi
Provokacijski testi so nujni, kadar drugi testi ne dajo nedvoumnega odgovora o vzroku alergije. Postopek je zapleten in lahko tudi nevaren, zato jih delajo le v bolnišnicah. Simptome alergijske reakcije sprožjo s postopnim vnašanjem (npr. z zaužitjem ali vdihavanjem) vedno večje količine alergena v telo. Ni pa nujno, da alergen, ki povzroči pozitivno kožno reakcijo, sproži tudi alergijsko reakcijo (v tem primeru gre za atopijo in ne za alergijo).

Vir: www.ezdravje.com

sorodni članki