| 

Posel in moda

Sindrom prostega vikenda

Sindrom prostega vikenda

05.09.2011 ob 12:54

Ljudje so med vikendom pogosto še bolj vznemirjeni, obremenjeni in napeti, kot v času delovnega tedna, ugotavljajo ameriški psihologi. Tudi in predvsem zato, ker želijo vsak teden znova dva prosta dneva preživeti čimbolj brezhibno, enkratno in nepozabno, obenem pa mimogrede opraviti še vse tisto, kar jim ni uspelo “spraviti pod streho” prejšnji konec tedna in v dneh od ponedeljka do petka.

Frustracije in pritiski, ki jih vse bolj številni posamezniki, predvsem mlajši in generacije srednjih let, doživljajo med koncem tedna, so strokovnjaki pomenljivo krstili kar za »Weekend – stress« oziroma za »Weekend – syndrom«.

Pojav si utira pot tudi med uspešne ambiciozneže v Evropi. Ogroža ambiciozne posameznike, ki vsak teden znova komaj čakajo prosti konec tedna, in najbolj uživajo v prostih sobotah in nedeljah - kar seveda nikakor ne pomeni, da te dni le lenarijo. Nasprotno - pogosto so izredno aktivni, ustvarjalni in dinamični ter se navdušeno ukvarjajo z vsem, za kar jim med tednom zmanjkuje časa, priložnosti, prostora, možnosti in energije.

Ob sobotah in nedeljah smo povečini prosti, ali pa vsaj praviloma rešeni najbolj zahtevnih obveznosti, kar pa seveda nikakor ne pomeni, da se znamo tedaj res vsi sprostiti in pokukati vase. Mnogi izmed nas hočejo prav v soboto in nedeljo nadoknaditi neuspešnost in neučinkovitost minulega delovnega tedna in postoriti vse, kar so dotlej zamudili in še več.

Kronobiologi - strokovnjaki in poznavalci bioritma poudarjajo, da je konec tedna pisan na kožo predvsem razvajenim, rahlo nonšalantnim in zahtevnim predstavnikom sodobne zaposlene populacije. Posameznikom, ki znajo ob koncu tedna vsaj malo izpreči oziroma si na svoj ohlapni urnik vnesti dejavnosti, ki so jim pri srcu oziroma jih vsaj ne obremenjujejo.

Sobota in nedelja - dneva, ko večina tistih prezaposlenih in preobremenjenih vsaj sem ter tja malce bolj svobodno zadiha in si privošči - ali pa si vsaj želi in namerava privoščiti, vse tiste drobne radosti, o katerih med tednom samo sanja in zaman hrepeni po njih. Del vikenda je potrebno posvetiti samemu sebi – svojemu zdravju in vitalnosti, počutju in izgledu.

Vir: www.ezdravje.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat