| 

Uporabne informacije

Šest uspešnih strateških delovnih potez v času recesije

Šest uspešnih strateških delovnih potez v času recesije

29.01.2009 ob 12:45

Čas recesije je tudi čas streznitve, koliko pravzaprav kot delavec posameznik pomenimo in veljamo za podjetje, v katerem smo zaposleni. S tem je sedaj čas tekmovanja med delavci, ko si vsak želi biti korak pred svojim sodelavcem. V kolikor ste med njimi si morda lahko pomagate z naslednjimi šestimi strateškimi potezami, ki vam bodo nedvomno prišle prav v teh negotovih gospodarskih časih.

1. Bodite odprti za spremembe
Najbolj pogosta reakcija ljudi v času krize (osebne ali ekonomske) je, da se oklenejo nečesa poznanega, nečesa ob čemer se počutijo varne. Vendar čas recesije bo uspešen za tiste posameznike, ki se ne bojijo sprememb in se upajo stopiti tudi v nove neznane vode, ter jih spoznavati tudi na najbolj »krute« načine.

2. Iščite nove priložnosti
Čas recesije je tudi čas sprememb. Ker je na primer v delovni organizaciji prišlo do odpuščanja delavcev, padejo določene obveznosti in dolžnosti na preostale zaposlene, ki se po novem srečujejo z novimi delovnimi nalogami. Kar pa je tudi priložnost za nova znanja in nenazadnje za napredovanje.

3. Ne pretiravajte
Tudi v težkih časih je pomembno postaviti meje. Sicer ni slabo podelati malce več kot običajno, se pravi potegniti svoj delavniki za kakšno urico ali dve, se javiti, da boste kakšno delo opravili prostovoljno in brezplačno, vendar ne pretiravajte. Vaši nadrejeni bodo kmalu opazili vašo zagnanost, za katero pa kljub vsemu pričakujte določeno nagrado ali vsaj pohvalo. Ne pretiravajte pa tudi v smislu svojih fizičnih sposobnosti. Utrujeni, izčrpani in neprespani ne koristite nikomur.
.
4. Ohranite trezno glavo
V nestabilnih časih, ko je vsak dan vprašljiv glede vaše zaposlitve, višine plače itd., je pomembno, da ohranite trezno glavo. Nikar ne zganjajte panike prehitro! Če se boste preveč obremenjevali s tem, kaj vse se lahko zgodi in kreirali lastne črne scenarije, se ne morete osredotočiti na delo in na kocu boste službo izgubili, ne zaradi recesije, pač pa zaradi svoje nesposobnosti pri delu! Za kar pa ne morete kriviti delodajalca in turboletnih gospodarskih časov!

5. Zavedajte se, da imajo vaše sposobnosti »omejen čas trajanja«
Dokažite svojim nadrejenim, da ste nepogrešljivi, tako da boste vedno v koraku s časom z vsemi potrebnimi znanji in sposobnostmi, ki so pomembne za vaše delovno mesto. Zato se redno izobražujte, prebirajte strokovne revije, obiščite kakšen tečaj, delavnico ali seminar tudi v svojem prostem času – ne čakajte, da vas na izobraževanje pošlje delodajalec in vam tudi pokrije stroške. Bodite za svoje znanje pripravljeni tudi nekaj tvegati in žrtvovati svoj prosti čas in nekaj prihrankov.

6. Otresite se zavor in se ne slepite
Naj vas recesija ne zaslepi. To je tudi čas novih priložnosti. Samo spoznati in videti jih morate. Zato, če niste zadovoljni s svojo trenutno službo, nikar ne oklevajte pri iskanju nove. Mislite, da ni pravi čas, da bi zapustili stabilno in redno zaposlitev? Morda da, morda pa tudi ne! Odločitev je vaša.

Povzeto po www.msn.com - Six Success Strategies for a Bad Economy, By Robert Half International

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Nedelja
od 0 do 3 °C

Ponedeljek
od -3 do 4 °C

Torek
od -3 do 2 °C

Sreda
od -2 do 2 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat