| 

Posel in moda

Umirite se po norem decembru

Umirite se po norem decembru

10.01.2009 ob 16:33

Januar je mesec, ko se vse okoli nas umiri, konec je prazničnega vrveža, zabav, nakupovanja, konec je pričakovanja novega leta. A kaj ko ta zaključek in korak v novo leto prinese tudi nove stresne situacije, kako se bomo znašli v novem letu, bomo zaslužili dovolj, bomo lahko odplačali avto, bomo dobili povišico oziroma bomo sploh obdržali službo!? Vsa ta vprašanja se zgrnejo na nas in s stresnim januarskim obdobjem gotovo ne pripomorejo k umiritvi duše in telesa.

Ravno zato je januar pravi čas, da se poskušate čim bolj umiriti in vstopiti v novo leto pomirjeni in polni pozitivnega zagona. V nadaljevanju je predstavljenih nekaj sprostitvenih tehnik, ki vam ne bodo vzele več kot tri minute vašega dragocenega časa.

 

Umirite se

  • Prvi korak je umiritev in meditacija. S čemer boste ponovno organizirali svoje misli in se osredotočili na pomembne stvari. Le nekaj minut pravega dihanja je dovolj, da se vaše misli zbistrijo.
  • Pomembno je, da zbistrite svojo glavo, in kolikor se le da, preženete negativne in stresne misli iz glave in jih postavite nekam v kot. Osredotočite se na dihanje – vdihnite skozi nos, kolikor globoko in počasi zmorete, potisnite trebuh ven – izdihnite počasi skozi usta, medtem ko štejete do šest.
  • Stresite z rameni. Breme, ki se v vas nabere čez dan, je najbolj vidno v ramenih, ki jih najverjetneje vlečete k ušesom. Stresite jih, zaokrožite z njimi in jih potisnite navzdol v pravilni položaj.
  • Izberite si stavek, mantro ali potrjevalni stavek, ki vam je blizu. Ponovite ta stavek nekajkrat tiho sami pri sebi in se trudite enakomerno dihati.

 

Kako meditirati?

  • Sedite vzravnano, lahko noge spodvijete po turško. Pomembno je, da je hrbtenica v ravni liniji in vam je pri tem udobno. Če imate možnost, se lahko tudi uležete in si predvajate sprostitveno glasbo. Izogibajte se glasno tiktakajočim uram ali takšnim, ki so naravnost pred vami. Vdihnite zelo počasi in globoko, preden začnete.
  • Meditacija s štetjem. Ko vdihnite, štejte do štiri, in ko izdihnete, do šest ali celo osem. Seveda to počnete le v mislih in ne na glas. Vaš izdih mora biti daljši kot vdih, saj z izdihom sproščate tudi negativne stvari, ki so se nabrale v vas. Opazujte hladen zrak, ki vstopa skozi nosnice, in topel, ki izstopa skozi usta.
  • Meditacija z osredotočenjem na dihanje. Ko vdihnite, mislite na besedo »noter«, in ko izdihnite, na besedo »ven«. Z zaprtimi očmi si lahko predstavljate, kako vdihujete pozitivno energijo in mir ter kako izdihujete streh on napetost.
  • Meditacija z vizualizacijo. Oči imejte zaprte. Medtem ko dihate, si predstavljate prostor. Kjer se počutite najbolj mirno, sproščeno in zadovoljno. Lahko je trenutek v času, prostor iz otroštva ali plaža, ki ste jo obiskali preteklo poletje.

Vir: Eva, januar 2009 – Kako se umiriti, Petra Žigon

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat