| 

Aktualno

Wall Street - sinonim za prevaro?

Wall Street - sinonim za prevaro?

09.01.2009 ob 08:28

Leto 2008 je vlagatelje postavilo na realna tla

Če niste poslušali nasvetov analitikov, ste jo lani na borzi morda dobro odnesli. Sledi pet velikih zmot, ki ste jih lahko na prebrali že lani.

V letu 2008 je z največjih borz izpuhtelo 14 tisoč milijard dolarjev papirnatega bogastva. Ko je marca propadla investicijska banka Bear Stearn, so nekateri to razumeli kot znak, da je posojilna kriza na vrhuncu in da se bodo razmere počasi umirile. Kakšna zmota! Jeseni so trgi doživljali hude šoke, zlasti po zlomu banke Lehman Brothers. Če ameriška vlada ne bi reševala propadlih podjetij (zavarovalnica AIG, banka Citigroup, avtomobilska industrija) ter v sodelovanju s preostalimi državami sveta obljubila milijarde dolarjev pomoči, centralna banka pa obresti spustila na nič odstotkov, bi bila škoda še mnogo večja.

Zaupanje povsem omajano
Že tako je upostošenje veliko, saj je širši newyorški indeks S&P 500 padel za 39 odstotkov, največ po veliki depresiji. Zaupanje je povsem omajano, strah pred vlaganjem v delnice pa bo še dolgo ostal. Ni jih malo, ki menijo, da je Wall Street, ta slovita ulica na newyorškem Manhattnu, sinonim za prevaro in jih pri tej "igri" ne bo več zraven. Indeks Dow Jones je leto začel pri 13.261 točkah, jeseni dvakrat pogledal pod 8.000 točk in v 12 mesecih izgubil 35 odstotkov. Najhuje je bilo 29. septembra, ko je Dow padel za skoraj 800 točk, potem ko je senat zavrnil 700 milijard dolarjev vreden načrt za rešitev finančne krize. Dva tedna prej je propadla banka Lehman Brothers.

Le peščica delnic se je podražila
Med 500 delnicami, ki so vključene v S&P 500, ji je le 22 leto končalo v pozitivnem območju. Večinoma gre za podjetja, ki potrošnikom zagotavljajo nujne dobrine. Brez teh se tudi recesije ne da preživeti, zato ne preseneča, da so se delnice prvega svetovnega trgovca Wal Marta podražile za 18 odstotkov. Največ, 34 odstotkov, so pridobile delnice podjetja Family Dollar Stores. Leto 2009 naj bi v drugi polovici kazalo prijaznejši obraz, zlasti, če bodo vsi ukrepi res dali rezultate in se bo na koncu predora pokazala svetloba. Da bodo dobički od 20 do 30 odstotkov nižji, je v veliki meri že vračunano v trenutne tečaje.

Valutna razmerja ob koncu leta:

  • 1,4035 dolarja za evro
  • 128,05 jena za dolar
  • 1,4898 švicarskega franka za evro

Nizke obresti ne premamijo kupcev
Usoda delniških trgov bo zelo odvisna od okrevanja nepremičninskega trga, ki je povzročil lanski borzni zlom. Jedro težav so bila hipotekarna posojila, ki so jih banke odobravale preveč ohlapno, poleg tega pa z zapletenimi finančnimi proizvodi, ki so bila vezana na hipotekarna posojila, okužile banke po vsem svetu. Z vedno novimi denarnimi spodbudami so v ZDA obresti za hipotekarna posojila zdaj znižali na 37-letno dno, saj znašajo le nekaj več kot pet odstotkov. Žal nižje obresti še niso prepričale kupcev nepremičnin, saj je bila decembra velika večina kreditov najetih za poplačilo starih dolgov. Dokler se to ne bo spremenilo, bo nepremičninski trg še vedno mrtev.

Ob koncu še pet zmotnih napovedi, ki ste jih lahko na MMC-jevih straneh prebrali v letu 2008. Vzemite to kot dokaz, da analitikom in tistim, ki redno spremljamo borzna dogajanja, ne kaže vedno zaupati.

Zmota številka 1 (januar):
Izkušeni borzni mački svetujejo: Če imate prost denar, bi lahko razmišljali o nakupih, saj so številni papirji ugodno ovrednoteni.
Resnica: Kdor ni upošteval nasveta in je takrat raje vse prodal, je kandidat za najpametnejšo potezo leta 2008!

Zmota številka 2 (marec):
Analitiki menijo, da naj bi ameriško gospodarstvo konec leta 2008 že pokazalo znake okrevanja.
Resnica: Vsi bi bili veseli, če bi bilo ameriško gospodarstvo zdaj v takšnem stanju kot marca. Ob koncu leta je kvečjemu pokazalo znake zloma.

Zmota številka 3 (april):
Kdor je na začetku tedna v panični razprodaji delnic ohranil trezno glavo, je ravnal prav. Trg okreva, SBI20 (7.947 točk) je pridobil kar 6,7 odstotka.
Resnica: Kdor je takrat prodal, je ohranil še kar solidno stanje svojega premoženja. Trg nikakor ni okreval, od tistega aprilskega dne je več kot polovico nižje.

Zmota številka 4 (maj):
Pri investicijski banki Goldman Sachs so napovedali, da bo povprečna cena nafte v drugi polovici letošnjega leta znašala 141 dolarjev.
Resnica: Nafta je julija resda dosegla 147 dolarjev, toda zaradi pričakovanja hude recesije je sledil pravi zlom. V letu 2008 je cena nafte skupno padla za 61 odstotkov, potem ko je leto prej porasla za 57 odstotkov. Če ne bi na zadnji dan leta 2008 nafta (potem ko je Gazprom prekinil dobavo plina Ukrajini) porasla kar za 14 odstotkov, bi bil lanski potop še višji.

Zmota številka 5 (avgust):
Ob nekaj boljših novicah z razvitih borz je vedno več upanja, da smo sredi julija res videli dno našega delniškega trga.
Resnica: Kaj bi dali vlagatelji danes, da bi bile julija delnice res na dnu ...

Povzeto po: Verlag Dashöfer, založba, d.o.o., vir: www.rtvslo.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 14 do 20 °C

Sobota
od 12 do 24 °C

Nedelja
od 13 do 24 °C

Ponedeljek
od 14 do 20 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat