| 

Posel in moda

Nova Panamera: svetovna premiera na Kitajskem

Nova Panamera: svetovna premiera na Kitajskem

Družba Dr. Ing. h.c. F. Porsche AG iz Stuttgarta bo novo Panamero javnosti predstavila na avtomobilskem salonu Auto Shanghai 2009, ki bo od 20. do 28. aprila potekal v tej kitajski metropoli. Štirivratni model tipa GT bo svetovno premiero doživel že 19. aprila v okviru tiskovne konference. Panamera bo kupcem na voljo konec letošnjega poletja.

To štirivratno vozilo med vsemi tovrstnimi modeli prestižnega segmenta nedvomno zaseda prvo mesto pri združevanju številnih dozdevno nasprotujočih si lastnosti. Panamera je, kot se od vozila znamke Porsche pričakuje, zelo športna, vendar kljub temu omogoča izredno udobno vožnjo. Kljub izrazito nizki kupejevski silhueti je v notranjosti dovolj prostora za štiri potnike in obilo prtljage. Nenazadnje se lahko pohvali tudi z motorji, ki kljub svoji dinamiki zagotavljajo zelo učinkovito porabo goriva.

 

 

Pod sprednjim pokrovom se skrivajo sodobni 6- oz. 8-valjni V-motorji z razponom moči od 220 kW (300 KM) do 367 kW (500 KM) in direktnim vbrizgavanjem bencina. Vse agregate zato odlikujejo suverena moč in navor ter istočasno majhna poraba in nizka vrednost emisij škodljivih izpušnih plinov. Premierno bosta predstavljena tudi atmosferski motor V8 in motor V8 z dvema turbopolnilnikoma.

Glede na model vozila skrbi za prenos moči 6-stopenjski ročni menjalnik ali novi Porschejev 7-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (PDK), ki je za doplačilo na voljo tudi za vse različice Panamere, v katere ni vgrajen že serijsko. Vozilo je zato odlično opremljeno tako za športni kot tudi za udobni način prestavljanja. Porsche bo za Panamero ponudil tudi opcijski paket Sport Chrono, s katerim bodo nastavitve motorja in menjalnika še bolj športne in dinamične.

 

 

Serijsko bo Panamera s 6- oz. z 8-valjnimi atmosferskimi V-motorji opremljena s pogonom na zadnji kolesi. Vrhunski model s turbomotorjem pa bo načeloma opremljen s sistemom PTM (Porsche Traction Management) z izjemno lahkim in odzivnim štirikolesnim pogonom. PTM je opcijsko na voljo tudi za druge različice.

Poleg športno-udobnega jeklenega vzmetenja z variabilnimi blažilniki je kupcem na voljo tudi Panamera s povsem na novo zasnovanim prilagodljivim zračnim vzmetenjem z dodatno količino zraka. To omogoča izredno široke prestavne zmožnosti podvozja in prispeva k še večjemu udobju med vožnjo na eni oz. izrazito športni vozni dinamiki na drugi strani. Zračno vzmetenje pri nastavitvi sport plus spusti karoserijo, s čimer se dodatno izboljšajo aerodinamične lastnosti in težišče Panamere, varnost je zato večja, poraba pa manjša. Opcijsko je lahko Panamera opremljena s sistemom za uravnavanje podvozja Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), ki med vožnjo skozi ovinke aktivno izravnava prečno nagibanje ter hkrati med vožnjo naravnost na neravnem cestišču izboljšuje odzivnost vozila.

 

 

Zaradi premišljene lahke konstrukcije, ki vključuje komponente iz jekel visoke trdnosti, lahkih kovin, kot sta aluminij in magnezij, ter plastike, je masa vozila glede na razred, v katerega se uvršča, nizka. Poraba goriva je zato manjša, vozna dinamika pa boljša.

Vir: Porsche Slovenija d.o.o.

sorodni članki