| 

Posel in moda

Zdravilne rastline za pomirjanje

Zdravilne rastline za pomirjanje

14.01.2009 ob 17:58

Ste napeti, razdražljivi, že za vsako malenkost vzkipite, živci vas enostavno ne ubogajo!? Krivcev za to je verjetno več. Od službe, recesije, praznikov, ki so (za nekatere hvala bogu) že za nami itd. Tokrat vam ne bomo delili nasvetov, kako se otresti stresne situacije, pač pa vam ponujamo zbir nekaterih zdravilnih rastlin, za katere je z več leti in stoletji dokazano, da učinkovito pomirjajo človeka.

Baldrijan ali zdravilno špajko in njeno zdravilno moč pozna marsikdo, saj spada med najpogosteje uporabljene zdravilne rastline. Grški zdravnik Galen jo je priporočal za zdravljenje nespečnosti že v 2. stoletju našega štetja. Njeno učinkovitost v zdravljenju nespečnosti in tesnobe je potrdila tudi sodobna medicina. V korenini zdravilne špajke je več kot 100 učinkovin, mnoge od njih pomagajo pri nespečnosti, pomirijo živčnost, tesnobo in napetost. Bolnike, ki so nemirni in napeti špajka pomiri, niso pa utrujeni in zaspani.

Hmelj je ovijalka, porasla s številnimi dlačicami, njeno steblo pa se vedno vije v desno. V pivovarstvu in v zdravilne namene uporabljamo zrele ženske storžke hmelja. Pomirjevalni učinek hmelja so poznali že v srednjem veku. Danes je znanstveno dokazano, da deluje blago pomirjevalno in blaži motnje spanja, notranji nemir in napetost, občutek strahu, motnje v koncentraciji in razdražljivost. Hmelj pogosto najdemo v pomirjevalnih čajnih mešanicah in tinkturah skupaj z baldrijanom, meliso, meto in šentjanževko. V ljudskem zdravilstvu se uporablja za izboljšanje teka ter lajšanje želodčnih in črevesnih težav.

Poprova meta je zelo priljubljena rastlina in raste na številnih vrtovih po Sloveniji. Uporabljamo jo kot začimbo na solatah, juhah, prikuhah, tudi ribjih jedeh. Učinkovine listov poprove mete spodbujajo nastajanje in izločanje žolča. Obilen pretok žolča izboljša prebavo maščob in preprečuje napenjanje, krče in bolečino v želodcu in črevesju. Pomaga tudi pri boleči menstruaciji. Mentol, ki je v eteričnem olju poprove mete, deluje antiseptično in anestetično, zato poprovo meto uporabljamo pri vneti sluznici žrela in ustne votline ter pri vneti in razdraženi koži.

Melisa je doma v Sredozemlju. Danes jo najdemo po vsej Evropi. Najlažje jo prepoznamo po listih, ki prijetno dišijo po limoni. Zaradi prijetnega vonja je priljubljena kot začimba. V zdravstvene namene uporabljamo liste melise v obliki tinktur, čajev in čajnih mešanic. Pripravki delujejo pomirjevalno. Primerni so za ljudi, ki so pogosto nemirni in napeti, občutljivi za spremembe in zvečer ne morejo zaspati. Melisa deluje pomirjevalno tudi na krče v želodcu in črevesju. Je sestavina številnih kozmetičnih pripravkov, saj prijetno diši in pomirja.

Vir: www.ezdravje.com

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat