| 

Postal sem podjetnik

Pomoč pri uresničitvi posla

Pomoč pri uresničitvi posla

13.01.2009 ob 10:00

Slovenija se kljub temu da je članica Evropske unije in je prevzela skupno valuto na posameznih finančnih področjih razvija počasneje kot bi si želeli. Eno takšnih področij je prav gotovo področje tveganega kapitala.

Prvo zakonodajo, ki ureja to področje, smo dobili jeseni leta 2007, podzakonske akte pa v lanskem letu. V Sloveniji smo torej potrebovali kar sedemnajst let, da smo pričeli razvijati in urejati finančni sektor, ki je v vseh razvitih državah gonilo razvoja. Potrebno je priznati, da so v Sloveniji že pred ureditvijo zakonodaje delovali posamezni skladi slovenskega tveganega kapitala, registrirani v tujini in so bili in so še vedno geografsko bolj usmerjeni v Slovenijo in države JV Evrope.

S poslovnimi angeli je malce drugače. Poslovno angelstvo je zasebna iniciativa posameznih izkušenih poslovnežev, ki imajo interes svoja prosta sredstva, izkušnje in poslovne kontakte investirati v perspektivne projekte v zelo zgodnji fazi. Poslovni angeli se združujejo v klube in pogosto delujejo v zavezništvu s kakšnim skladom tveganega kapitala, s katerim skupaj preverjajo projekte. V projekte investirajo samostojno ali v skupini z drugimi angeli oz. s skladom. V Sloveniji deluje nekaj klubov poslovnih angelov, od katerih le posamezni tudi javno. Eden izmed takšnih je klub Poslovni angeli Slovenije: www.poslovniangeli.si.

Financiranje podjetniških projektov


V začetnem razvoju projekta po navadi najprej poiščemo sredstva v lastnih vrstah, torej pri družini in prijateljih. Pri tem imamo uspeh tako rekoč zagotovljen, vendar s precejšnjimi stranskimi učinki. S takšnim načinom zbiranja sredstev po navadi pridobimo investitorje z malo izkušnjami, nenatančno sliko o projektu in s pogosto nerealnimi pričakovanji. To je lahko le začasna rešitev. Je pa res, da tako začnejo skoraj vsi podjetniki.

Naslednja možnost so banke, problem je le v tem, da so projekti v zgodnjih fazah za slovenske in evropske banke po večini preveliko tveganje in se financiranja v obliki kreditov ne poslužujejo, razen, če gre za obstoječe podjetje, z na trgu uveljavljenim produktom, in dobi banka dovolj premoženja v zavarovanje kredita. To torej ni pot za mladega podjetnika, saj omenjenega premoženja nima. Zanj je bolj smiselno, da na banki povpraša po alternativnih možnostih. Nekatere banke imajo same ustanovljene sklade tveganega kapitala, kjer imajo združen del svojega kapitala in sredstva izkušenih investitorjev in podjetij z natančnim namenom financiranja tovrstnih projektov.

Skladi tveganega kapitala

Ti skladi se strokovno upravljajo z jasno politiko sprejema projektov v postopek ocenjevanja in jasnimi kriteriji za financiranje. Naenkrat investirajo v več projektov in na tak način razpršijo tveganje. Na lestvici kriterijev za odločitev o financiranju bo pri njih na prvem mestu menedžment podjetja, šele nato je potencial projekta. Dober menedžment in malce slabši potencial projekta daje skladu višje zagotovilo uspeha kot briljanten projekt in nezanesljiv menedžment. Za njih nezanimive projekte, ki niso iz njihovega fokusa oziroma ne dosegajo postavljenih osnovnih kriterijev, izločijo že v fazi osnovnega preverjanja, zato se v fazo podrobnega pregleda uvrstijo le dobri projekti, pa še od teh jih financiranje dočaka le majhen delež.

Venture skladi, kot jim pravimo s tujko, najpogosteje ponujajo samo financiranje in se v samo vodenje ne vpletajo, razen če to ni potrebno za zaščito vloženih sredstev. S kapitalskim vstopom v podjetje si zagotovijo kar največji možen kontrolni delež in opravljajo nadzorno funkcijo.

Ekspertno znanje in mrežo različnih resursov, potrebnih za uspeh poslovne ideje pri skladih tveganega kapitala, dobimo redkeje, so pa seveda na naši strani za zaščito skupnih interesov njihove pravne službe.

Poslovni angeli


Četrta možnost so angelski investitorji, poslovni angeli, ki v splošnem investirajo v manjše poslovne priložnosti. S svojimi izkušnjami pomenijo dober vir realnih in uporabnih nasvetov. Sodelovanje poslovnega angela ne pomeni, da je sedaj posel “obsojen” na uspeh. Tudi angeli niso vsemogočni guruji in imajo svoje omejitve v horizontu svojih izkušenj in kontaktov, zato le pazljivo pri “ženitvi”.

Po raziskavah, opravljenih leta 2007 v ZDA, tudi angelom ni z rožicami postlano. Lani je bilo v ZDA registriranih 265 združenj poslovnih angelov s približno 10.000 člani. Raziskovali so rezultate 539 angelskih investicij med leti 1990 in 2007.

Povprečni donos v raziskavi zajetih angelskih investicij je bil 260 odstotkov v treh letih in pol. To je lepo. Povedati pa je potrebno, da je samo oseminštirideset odstotkov vseh investicij vrnilo več, kot je bilo v njih investirano.

Izbira

Preden se povezujemo s poslovnim angelom ali skladom tveganega kapitala, se moramo vselej vprašati podobna vprašanja, kot si jih drugi postavljajo o nas podjetnikih:

  • Ali imam opravka z izkušenim angelom oz. primernim skladom?
  • Ali imajo dovolj izkušenj na področjih, ki jih projekt potrebuje?
  • Koliko uspešnih projektov so izpeljali na mojem področju?
  • Kaj za investitorja pomeni sodelovanje na mojem projektu?
  • Kaj pričakujejo od mene in kakšen je njihov interes?
  • Do kod me bodo “spremljali” in kako jih bom izplačal?


Ne vrzite »puške v koruzo«

Odgovori na ta in podobna vprašanja bodo vsekakor zanimiva in bodo v pomoč bodočim odločitvam. Vsi podjetniki se moramo zavedati tudi drugih prednosti sodelovanja s poslovnimi angeli in sodelovanja z ventura skladov. To pogosto pomeni, da si moramo priznati, da naše znanje in izkušnje niso dovolj za uspeh poslovne ideje, kar je včasih zelo težko. Zato sprejmimo sredstva le od tistih angelov in venturejev, ki nimajo samo globokih žepov, ampak projektu prinašajo tudi druge strateške prednosti potrebne za uspeh. Drugače je vse skupaj lahko podobno poroki s hudičem.

Vir: Revija Kapital, Št. 457, Datum: 8.12.2008, www.revijakapital.com/kapital, Avtor: Robert Brezovnik

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Četrtek
od 15 do 22 °C

Petek
od 15 do 20 °C

Sobota
od 10 do 22 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat