| 

Postal sem podjetnik

Razmišljaj kot genij

Razmišljaj kot genij

07.01.2009 ob 21:15

Nekateri ljudje se rodijo z možgansko anomalijo; živčne celice takšnih ljudi se nekoliko pomešajo in včasih ustvarijo genialen rezultat – genija z enim ali več posebnimi dari. Takšni dari ga delajo drugačnega, posebnega in edinstvenega ali z eno besedo: genialnega.

Če bi bil-a ta veliki genij tudi ti, bi ti bilo to jasno že v rani mladosti. Vendar, nikar ne obupaj! Četudi nisi genij, lahko za razvoj ustvarjalnega dela možganov in za bolj učinkovito upravljanje s svojo prihodnostjo, uporabljaš enake strategije, kot so jih uporabljali geniji Aristotel, Einstein, Mozart in drugi.

Sedem strategij, ki jih to besedilo obravnava, spodbuja med iskanjem problemskih rešitev k produktivnemu in kreativnemu razmišljanju. Te strategije so se v toku zgodovine pokazale za skupne načinom razmišljanja kreativnih genijev na področju znanosti, umetnosti in industrije. Teh 7 strategij pa je:

1. Poglej na problem iz različnih zornih kotov in najdi novo perspektivo, ki je ni našel še nihče.
Problem si lahko predstavljaš tako, kakor da je sestavljen iz Lego kock. Tako kot lahko z omenjenimi kockami zgradimo hišo na mnogo načinov, tako lahko tudi katerikoli problem na mnogo različnih načinov razstavimo in nazaj sestavimo. Genij seveda ne bi kukal k sosedu - ki gradi svojo hišico - zato, da bi od njega kopiral, ampak zato, da bi videl kako biti drugačen.

2. Predstavljaj si!
Ko razmišljaš o določenem problemu, si ga predstavljaj vizualno. Poskušaj ga videti, opredmetiti, mu dati barvo in obliko. Potem pa ga spet preoblikuj, vzemi mu barvo, dodaj drugo. Einstein si je rešitve predstavljal vizualno in zato verjel, da v njegovem miselnem procesu besede in števila niso nikoli igrala pomembne vloge.

3. Produciraj! Lastnost, ki označuje in izpostavlja genija je produktivnost.
Seveda se genijem genialne ideje niso porodile v enem samem dnevu. Kljub genialnosti ne znajo čarati. Največkrat so v toku svojega življenja sproducirali tono idej. Preskušali so jih in obdelovali, zavračali ali preoblikovali, večkrat zašli v slepo ulico ... vendar nekega dne – heureka – so sproducirali idejo, katere svet še ni videl.

4. Delaj različne kombinacije. Ideje, podobe in misli združuj in razdružuj na različne načine in naredi različne kombinacije, ne glede na 'nepravilnost' in 'čudnost'.
Ozri se po svoji sobi ali pisarni, vzemi fascikel, telefon ali pač karkoli in to postavi na najbolj neprikladno in neobičajno mesto. Poskusi na listu zelja namazan eurokrem. Zakaj pa ne, prevrni tudi mizo in poglej kam se bodo stvari zakotalile. Ne sprašuj se: Kako to delajo drugi?, ampak: Kako tega ne dela nihče?

5. Razmišljaj o nasprotjih
Če združuješ nasprotja, eliminiraš svojo dotedanjo, usidrano misel, zato se um premakne v novi nivo. Če eliminiramo misel (logiko) lahko dovolimo svojim možganom, da ustvarijo novo obliko.

6. Razmišljaj metaforično
Aristotel je obravnaval metaforo kot znak genija in verjel, da je posameznik, ki ima sposobnost najti povezavo med dvema različnima obstoječima področjema in ju tudi povezati, oseba s posebnim darom.

7. Pripravi se na vse. Nepravilen rezultat zna biti tudi koristen.
Recimo, da si želiš na svojem telefonskem aparatu popraviti strgano žičko. Namesto tega povzročiš kratek stik in zadevo skoraj uničiš. V takšni situaciji ne smeš razmišljati o svoji nesposobnosti in viti roke v zrak, ampak moraš stvar proučiti in ugotoviti, zakaj je prišlo do tega.

Vir: http://test.japti.si

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat