| 

Uporabne informacije

Finančna kriza trka. Ste pripravljeni?

Finančna kriza trka. Ste pripravljeni?

07.01.2009 ob 08:08

Ponujamo vam nekaj preprostih nasvetov, kako zagotovite likvidno poslovanje svojega podjetja tudi v času finančne krize.

»V Sloveniji se vse spremembe zgodijo z zamikom desetih let,« mi je nekoč pomenljivo dejal poslovnež iz Zahodne Evrope, ki je imel priložnost delati v Sloveniji. »Ko bodo naznanili konec sveta, se torej preselim v Slovenijo,« je šaljivo pristavil. Na neki način je tako prikazal realnost državice na robu Evrope, ki počasi stopica za Zahodom – kar pa ni nujno vselej slabo. Če govorimo o trenutni finančni krizi, smo pravzaprav lahko veseli, da pri nas (še) nimamo vseh eksotičnih finančnih instrumentov razvitejših držav in da so naše banke in podjetja naložbe oblikovali razmeroma konservativno.

Kljub temu je trajalo manj kot deset let, da smo začutili »odmev« svetovne finančne krize v Sloveniji. V začetku leta je začel stagnirati nepremičninski trg, sledil je padec cen delnic. V jesenskem času so tudi banke postale previdnejše pri poslovanju s podjetji, saj se po eni strani srečujejo s pomanjkanjem virov za posojila, po drugi strani pa se bojijo novih slabih posojil. Obrestne mere so zato narasle, in podjetniki, ki so lahko še lani izbirali med več skoraj dumpinškimi ponudbami različnih bank, danes težko najdejo dodatne vire.

In kaj lahko podjetniki v takem okolju naredite, da si olajšate finančno poslovanje?

Poskrbite za ravnovesje prilivov in odlivov

Za učinkovito delo vašega podjetja je ključna likvidnost, da imate torej na računu vselej dovolj denarja za poravnavo tekočih obveznosti. Če ste že prej tipično poslovali »na meji« oziroma ste dan za dnem živeli v stresu, ali bodo nakazila kupcev zadoščala za davek, plače in plačila dobaviteljem, ste danes najbrž v stiski. Plačilna disciplina se poslabšuje, pri čemer je najbolj problematičen gradbeni sektor, ki že konkretno čuti posledice nepremičninske krize. Zato pravočasno poskrbite, da boste omejili nenujne izdatke in svoje nedenarno premoženje čim hitreje in učinkoviteje spreminjali nazaj v denar. V nadaljevanju vam ponujamo nekaj napotkov, kako zagotoviti likvidno poslovanje.

Več energije vložite v izterjavo

Velik del sredstev vsakega podjetja je običajno vezan v terjatvah do kupcev. Nekateri kupci so plačilno zelo disciplinirani, drugi pogosto zamujajo s plačili. Posvetite slednji skupini dodatno pozornost in poskrbite, da jim boste sistematično pošiljali opomine in jih klicali v zvezi s plačilom. Če gre za stalne kupce, se o plačevanju pogovorite pred vsako novo dobavo in dnevno spremljajte prilive. Tako boste sprostili nekaj dodatnih sredstev, ki so sicer vezana v terjatvah.

Kaj pa vaše zaloge?

Vsaka zaloga za vas pomeni finančno obremenitev, saj je v njej vezan denar, ki ga ne morete porabiti za druge namene. Zadostna zaloga je po drugi strani orodje za učinkovitejšo proizvodnjo in prodajo, saj ne morete prodati proizvodov, ki jih na zalogi nimate. V času, ko je denar dragocen, je smiselno preveriti optimalnost zaloge, tako za surovine kot za končne proizvode. Poiščite možnosti za zmanjšanje zalog, tako da po eni strani omejite naročila surovin in obseg proizvodnje, po drugi strani pa uporabite agresivnejšo politiko prodaje. Tudi če je danes vaša zaloga optimalna in je ne nameravate spreminjati, jo vsaj redno spremljajte, da boste takoj opazili morebitne neugodne trende in se nanje odzvali.

Bodite previdni pri sprejemanju novih naročil

Če so se na vas začeli obračati kupci, s katerimi doslej še niste sodelovali, preverite njihovo boniteto, še preden jim dostavite blago ali opravite storitev. Čisto mogoče je, da imajo ti kupci že ustavljene dobave pri dosedanjih dobaviteljih zaradi neporavnanih obveznosti in da zato iščejo nove dobavitelje. Pri kupcih z dvomljivo plačilno sposobnostjo zahtevajte dodatna jamstva in poskusite izvedeti, kdo so njihovi sedanji dobavitelji in zakaj so se obrnili na vas. Če se že odločite, da boste tvegali s takim kupcem, mu dobavljajte postopoma in zahtevajte tekoče plačilo za vsako dobavo. Najbolj problematične kupce raje zavrnite, kakor da bi postali nikoli plačana terjatev v vaši bilanci.

Investicije lahko morda počakajo

Če se ravno pripravljate na investicije, ki jih nameravate vsaj delno financirati z bančnim posojilom, se temeljito povprašajte, ali so te ta hip res nujne. Vsaj dva razloga sta, zaradi katerih bi bilo investicije morda smiselno prestaviti na poznejše obdobje. Prvi je povezan s težavami, ki jih lahko imate pri pridobivanju novega posojila. Če vaša bilanca ni res bleščeča, bo v teh razmerah vsaka banka pazljivo preučila vaš investicijski načrt, preden vam bo v zameno za visoka jamstva (hipoteko) odobrila razmeroma drago posojilo.

Drugi razlog je povezan s poslovnim tveganjem, da se bo gospodarska aktivnost ob padanju gospodarske rasti in stagnaciji nekaterih ključnih sektorjev upočasnila, s tem pa bo morda upadlo povpraševanje po vaših izdelkih ali storitvah. Če se boste že odločili za investicijo, naj ta temelji na kakovostnem poslovnem načrtu, ki upošteva ustrezne stroške obresti in tudi tveganje, da se bo rast vaše prodaje upočasnila.

Pravočasno pojdite na banko

Banke so danes potegnile zavoro pri odobravanju novih posojil in praviloma vam bo uspelo priti do dodatnih kratkoročnih posojil le po razmeroma visoki obrestni meri, posojila bodo odobrena le za nekaj mesecev, banka pa se bo potrudila, da od vas pridobi karseda kakovostna jamstva. Z vidika banke je to logično, saj ji primanjkuje denarja, ki bi ga lahko posojala, če pa ga že ima, ga bo razporedila v kar najmanj tvegane in najdonosnejše posle.

Za podjetnike je to po obdobju agresivnega ponujanja posojil v preteklih letih precejšen šok. Če torej potrebujete kak dodaten evro za financiranje rasti oziroma za dodatna obratna sredstva, se o tem z bankami začnite pogovarjati dovolj zgodaj, tako da vas ne bodo omejevali morebitni podaljšani postopki odločanja. Prav tako pravočasno poskrbite za obnovo svojih obstoječih kratkoročnih limitov in tako podjetju zagotovite nemoteno poslovanje.

Presežke shranite v depozite

Če ste med tistimi podjetji, ki jim na računu še vedno ostane kak evro, ki ga trenutno ne potrebuje, se (za zdaj) uprite skušnjavi, da bi ga vložili v vrednostne papirje ali druge tvegane naložbe. Danes so banke pripravljene plačati razmeroma veliko za pridobitev dodatnih virov, zato so tudi depoziti postali precej ugodna oblika naložbe. Denar pa vežite samo za toliko časa, za kolikor ste lahko prepričani, da ga ne boste potrebovali za lastne poslovne potrebe.

V vsakem primeru pa se pripravite na daljše obdobje, ko denarja ne bo v izobilju. To bo obdobje racionalizacije poslovanja, premišljenega investiranja in previdnega sklepanja poslov.

Vir in informacije: Podjetnik, December 2008, www.podjetnik.si, Avtor: Nika Sandera

 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Ponedeljek
od 18 do 24 °C

Torek
od 17 do 24 °C

Sreda
od 14 do 22 °C

Četrtek
od 15 do 26 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat