| 

Aktualno

Objavljen javni razpis za raziskovalne-razvojne projekte v podjetjih

Objavljen javni razpis za raziskovalne-razvojne projekte v podjetjih

08.01.2009 ob 12:36

Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo v današnjem uradnem listu objavlja razpis Strateški raziskovalno-razvojni projekti v podjetjih. Po besedah ministra Gregorja Golobiča se skozi razpis kaže odločenost vlade, da v času napovedane gospodarske krize "ne opustimo misli na tehnološki razvoj gospodarstva".

Minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Golobič je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani pojasnil, da je v času gospodarske krize "na potezi država". Prepričan je namreč, da bo gospodarstvo v času krize težko samo dajalo dovolj sredstev za raziskave in razvoj. Zato se je zavzel za povečanje javnih sredstev za raziskave in razvoj.

Po njegovih besedah je cilj, da do leta 2012 za raziskave in razvoj namenijo javna sredstva v višini enega odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), skupaj s sredstvi gospodarstva pa naj bi delež sredstev za raziskave in razvoj dosegel tri odstotke BDP.

Minister je poudaril, da je večina sredstev razpisa namenjena za črpanje v letih 2009 in 2010. V naslednjih letih pa bodo skušali priskrbeti nova sredstva, je dodal. "Razpis meri na večje projekte, zlasti na večja podjetja ali konzorcije podjetij," je poudaril in dodal, da bo v začetku naslednjega leta objavljen razpis za mala in srednja podjetja v višini okoli 20 milijonov evrov.

Golobič je povedal, da bodo podjetja, ki se bodo prijavila na razpis, dobila sredstva šele potem, ko bodo projekti uresničeni. V vmesnem času bo Slovenska izvozna in razvojna banka SID Banka v dogovoru s Tehnološko agencijo Slovenijo (TIA) podjetjem, ki se bodo prijavila na razpis, pomagala s premostitvenimi sredstvi, je pojasnil.

Generalni direktor direktorata za tehnologijo Aleš Mihelič je povedal, da teme razpisa niso bile izkazane ad hoc, ampak so bile izbrane na osnovi široke konzultacije javnosti. "To so teme, ki so prišle na vrh prioritet, ker so podjetja prepričana, da se splača vlagati vanje," je zatrdil. Pri tem je naštel raziskave na področjih, kot so biotehnologija, genomika, varna hrana, funkcionalni materiali, diodno črpanje svetlobnih izvorov in trajnostne stavbe.

Direktor TIA Franc Gider pa je dejal, da je v okviru razpisa na voljo za 26 milijonov evrov sredstev do leta 2012. "Črpanje smo razporedili tako, da bo glavnina sredstev planiranih v prvih dveh letih," je dejal in dodal, da bo v tem času prišlo do štirikratnega odpiranja vlog, dvakrat v naslednjem letu in dvakrat v letu 2010. Prvo odpiranje vlog bo po Giderjevih besedah 26. januarja.

Povedal je še, da je razpis objavljen v današnjem uradnem listu, razpisna dokumentacija pa je na voljo na spletni strani agencije: www.tia.si. Prvi rok za oddajo vlog bo 23. januar, drugi rok junija 2009, tretji novembra 2009 in četrti junija 2010, v kolikor sredstva ne bodo prej porabljena.

Vir in informacije: Moj spletni priročnik - Japti, STA, 12.12.2008, www.sta.si
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat