| 

Posel in moda

Gripa - kako ukrepati?

Gripa - kako ukrepati?

05.01.2009 ob 21:57

Najpogostejši bolezenski znaki gripe so: mrzlica, vročina, boleče grlo, bolečine v mišicah in sklepih, glavobol, kašelj, oslabelost in splošno slabo počutje.
Prvi je simptome gripe zaesljivo opisal že Hipokrat pred približno 2400 leti. Glavni znak, ki loči gripo od ostalih prehladnih bolezni je mrzlica, saj je ta v pravi obliki pri prehladnih boleznih redka. Lažjih oblik gripe ni mogoče zanesljivo ločiti od prehlada. Tako menovana "trebušna gripa" pa nima nobene povezave z virusi inluence.

Najučinkovitejša zaščita pred gripo je cepljenje. Najbolj razširjeno je trivalentno cepivo, ki je na voljo tudi pri nas in ščiti pred tremi najpogostejšimi sevi gripe, ke je razsajala v minuli sezoni. Cepljenje je preprosto, varno in učinkovito, saj v povprečju zagotavlja več kot 75% zaščito. Alergije na cepivo so izjemno redke, so pa nekoliko pogostejše lokalne reakcije, kot so rdečina, oteklina in nekaj dni trajajoče bolečine na  mestu cepljenja. Gre za prehodno, nenevarno nevšečnost.

Cepljenje je priporočljivo za vsakogar, še posebej za starejše in ljudi s kroničnimi boleznimi, ki so zaradi tega bolj podvrženi okužbam in zapletom.

Če je človek že okužen, so zdravila precej manj učinkovita. Glavna ovira je v tem, da moramo zdravilo začeti jemati najkasneje 24 ur po pojavu prvih znakov, ki pa so pri gripi povsem enaki tistim pri običajnem prehladu. Od zdravil za zdravljenje že prisotne gripe je pri nas na voljo oseltamivir fosfat (Tamiflu).

Možni zapleti
Gripa je silno neprijetna okužba - glavobol in bolečine v mišicah so lahko malodane neznosni - a sama po sebi večinoma ni nevarna. Virus sicer lahko povzroča krvavitve in pljučni edem, vendar na srečo redko. Pogostejši in zelo nevaren zaplet je bakterijska okužba, ki se največkrat pokaže kot pljučnica in je najpogostejši vzrok umrljivosti zaradi gripe. Zapleti zahtevajo dodatno ukrepanje in zdravniško oskrbo.

Preprečevanje

Pomembni so ukrepi za zmanjševanje prenosa virusov. Med epidemijo gripe se je potrebno izogibati javnim prostorom, kjer se zadržuje večja množica ljudi, na primer trgovskih centrov. Pomembno je razkuževanje rok, že oboleli posamezniki pa najbolj pomagajo s tem, da si med kašljem vestno pokrivajo usta. Koristno je prezračevanje prostorov. 

Kako ukrepati?

Glede na to, da ne poznamo posebno učinkovitih zdravil za zdravljenje gripe, omenjena bolezen pravzaprav ni vzrok za obisk zdravnika. Potreben je počitek, uživanje primernih količin tekočine (za sicer zdrave tri in več litrov dnevno, tisti z boleznimi srca ali ledvic pa se morajo ravnati po navodilih  zdravnika) ter analgetikov, med katerimi sta najbolj pomembna paracetamol (lekadol) in acetilenska kislina (aspirin).

Vir: Gripa, avtor: Asist. Rok Lokar, dr.med., brezplačnik dr., Prva zdravstvena asistenca, december 08

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat