| 

Posel in moda

Smrčanje - se ga želite rešiti?

Smrčanje - se ga želite rešiti?

04.01.2009 ob 18:03

45% svetovne populacije normalnih odraslih občasno smrči in 25% je tistih stalnih smrčačev, ki to počno vsako noč. Problem je dolgotrajnejši in bolj izražen pri debelejših moških.

Več kot 300 naprav je registriranih za zdravljenje smrčanja. Nekatere odpirajo nosnice, spet druge vbrizgajo stimulans ko pričnete smrčati ampak vseh teh 300 je neuspešnih kajti, ko prično s svojim delovanjem vas zbudijo. In ko se zbudite normalno ne smrčite več.

Kaj povzroča smrčanje ?

Neprijetne zvoke smrčanja povzroči obstrukcija nosnih poti, ko zrak potuje iz ust skozi nos in obratno. Zvok smrčanja sproži ko strukturi udarita druga ob drugo medtem ko potuje zrak skozi med dihanjem.

Ljudje, ki smrčijo trpijo in imajo lahko:

- Slab mišični tonus v jeziku in grlu. Ko so mišice preveč sproščene jezik zapade in posledica tega je smrčanje ob vdihu in izdihu.

- Otroci z daljšimi tonzilami ponavadi smrčijo.

 

- Predebeli ljudje s kratkim vratom tudi. Ciste in tumorji pa so lahko tudi vzrok smrčanja.

- Obstrukcija nosnih poti. Odebeljena sluznica ali zožitve povzročijo, da gre zrak težje skozi in posledica tega vemo kaj nastane. Zato je smrčanje ponavadi intenzivnejše v vročini poleti in ob prehladnih obolenjih ali infekciji sinusov.


Moramo smrčanje vzeti kot resen problem ?


Gledano iz družbenega vidika DA. Predvsem, ko ogroža spanec drugih. Pozna se tudi v zakonu. Kaj kmalu bo žena zbasala k drugemu, če ne bo par let mogla zaradi vas mirno spati.

Gledano z medicinskega vidika tudi. Moti spalni ciklus in otežuje kvaliteten počitek in spanje. V najhujšem primeru pa lahko povzroči smrčanje obstruktivno spalno apneo. Apnea = prenehanje dihanja.

Obstruktivna spalna Apnea

Ko so glasnemu smrčanju pridružene občasne motnje dihanja / vdihov temu rečemo obstruktivna spalna apnea. Zelo resno postane, ko se teh epizod dogodkov apnee zgodi od 5x do 10x na uro. Takrat 10 sekund vmes ne dihamo.

Pacienti s to boleznijo doživijo od 30 do 300 takih zapletov na noč. Vse to pa vodi v pomankanje kisika v krvi, povišan krvni tlak in utrip kar pa ima dolgoročne slabe posledice.

Zdravljenje smrčanja:

Zdravljenje temelji na dobrem diagnosticiranju. Zelo pomembno je ugotoviti kaj povzroča smrčanje. Lahko je to alergija sinusov, infekcija, deformacija tkiv in tonsil, adenomi, polipi…Smrčanje ali obstruktivna spalna apnea se lahko zdravi na več načinov:

- Uvulopalatopharyngoplasy ( UPPP) je oprativni poseg za zdravljenje apnee. Razširijo dihalne poti v grlu in nosu.

- Thermal ablation Palatoplasty ( TAP ) Zdravljenje z različnimi tehnikami in napravami kot so laser, bipolarna cauterya, radiofrekvence. Z laserjem razširijo obstrukcijo. Izvaja se pod lokalno anastezijo. Pri radiofrekvenčni ablaciji vstavijo elektrode na kritična mesta dihalne poti in nato z energijo razširijo tkivo.

- Operacija Genioglossus pride v poštev pri zdravljenje apnee. Kirurgi potegnejo mišice jezika malce višje in odstranijo odvečno tkivo oz. odprejo obstruktivne poti. To potem prepreči ponovni zapad jezika in apneo.


Če pa so operativni posegi preveč riskantni oz. se pacient ne strinja z njimi pa ima možnost dobiti za domov nasalno masko, ki dovaja pritisk v dihala. Pozitivni tlak ‘CPAP’ In potem se ljudje navadijo s kisikovo masko na obrazu spati.
Pri otrocih pa pride v poštev tonsilectomija in adenodectomija, da povrne otrokovo zdravje in življenje v normalno stanje.

 

Samopomoč za lažje oblike smrčanja.

- Spremenite način življenja in se pričnite ukvarjati s športom, da ohranite in okrepite mišice in shujšajte, če ste predebeli.
- Izogibajte se tabletam za spanje in antihistaminikom pred spancem.
- Ne pijte alkohola vsaj 4 ure pred spanjem in izognite se obilnim obrokom vsaj tri ure pred spanjem.
- Vzpostavite ritem spanja. Npr. spat hodite ob 10 zvečer in to vsak dan, če je le to mogoče.
- Vzglavnik imejte za približno 4cm visok. Bo ravnoprav.

Zapomnite si ! Smrčanje pomeni kratkotrajne zapore dihanja in obstrukcija je včasih lahko zelo resna. Ni smešno in tudi ni brezupno. Da se pozdraviti samo s pravilnim pristopom in samodisciplino ter zdravstveno-vzgojnim delom.
 

Vir: Multimedijski zdravstveni portal, www.zdravstvena.info

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat