| 

Aktualno

Največje spletne grožnje v letu 2009

Največje spletne grožnje v letu 2009

04.01.2009 ob 12:06

Začetek novega leta je pravi čas, da se osvestimo o nevarnostih, ki nam v prihajajočem letu pretijo na spletu. Sophos v svojem poročilu osvetlil nekaj največjih nevarnosti.

Ena izmed največjih nevarnosti bodo napadi z zloveščimi programi, kot so trojanci ter podobni škodoželjni programi. Izkoriščali bodo trenutno finančno in gospodarsko krizo ter se za dostop do uporabnikov posluževali tematih povezanih s financami, veliko zlorab bo tudi na področju spletnega nakupovanja.

Velika nevarnost preti na družbenih omrežjih. Uporaba le teh namreč nenehno narašča, zavest uporabnikov o nevarnostih pa ostaja zelo nizka. Sophos je ugotovil, da je bilo avgusta 2008 več kot 1800 uporabnikov Faceboka ogroženih s strani aplikacije, ki je na njihove računalnike namestila trojanski virus. Podobne zlorabe so se dogajale tudi na Twitterju. Strokovnjaki ugotavljajo tudi, da so družbene mreže odlično mesto za preučevanje zloveščih programov ter odkrivanje njihovih pošiljateljev.

V letu 2009 za spletne zlorabe ne bodo imuni niti uporabniki Applovih računalnikov. Še vedno pa velja, da so Applovi operacijski sistemi precej bolj varni od Microsoftovih, hkrati pa je za slednje napisanih precej več zloveščih programov.

Na udaru bodo tudi lastniki pametnih telefonov. Izpostavljena sta predvsem Applov iPhone ter Googlov G1. Omenjeni napravi do sedaj sicer še nista bili podvrženi takšnim napadom. Lastniki iPhonov so podvrženi phishing napadom predvsem zaradi nekaterih svojih posebnosti, kot je ta, da naprava ne izpiše celotnega url naslova preden nas ne poveže do končnega naslova. Prve varnostne pomanjkljivosti pa so opazili tudi pri Googlovem Androidu.

V nadaljevanju si lahko ogledate graf, ki prikazuje iz katerih držav pride največ zloveščih programov. Na prvem mestu so ZDA, sledijo Kitajska in Rusija.
 

Slika: Države iz katerih prihaja največ zloveščih programov (Sophos, 2008):

Vir: RiS, Sophos

sorodni članki


Komentarji: 2 

Dodajte komentar


čudn | 05.01.2009 ob 22:35
Ne, vi mate fatamorgano!
Grrrrr | 05.01.2009 ob 22:26
Tole tudi?
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat