| 

Postal sem podjetnik

S.p. ali d.o.o.?

S.p. ali d.o.o.?

02.01.2009 ob 09:30

Posamezniki se pred pričetkom podjetniške poti pogosto sprašujejo ali ustanoviti d.o.o. (družbo z omejeno odgovornostjo) ali s.p. (samostojni podjetnik). Razlogov za odločitev je veliko, zato so v spodnji razpredelnici navedene osnovne razlike med d.o.o. in s.p.
 

  S.P.  D.O.O.
Osebna odgovornost DA (odgovarjate z vsem svojim premoženjem) NE (odgovarjate le z vloženim kapitalom oz. kapitalom podjetja)
 
Osnovni kapital  Ni potreben 7.500 EUR (lahko v denarju ali v sredstvih)
 
Ustanovitveni stroški Brezplačno Enostavni postopek: brezplačno. Zahtevni postopek:pri notarju po notarski tarifi
 
Obdavčitev dobička 16 %, 27 %, 41 % 22 % (davek od dohodkov pravnih oseb - vedno enaka stopnja) - (2009 - 21%, 2010 - 20 %)
Vodenje poslovnih knjig - normirani odhodki (25 %) ali
- enostavno knjigovodstvo ali
- dvostavno knjigovodstvo
 - dvostavno knjigovodstvoEden izmed dejavnikov, ki vplivajo na odločitev je predvsem višina pričakovanega dobička, saj so stopnje obdavčitve dobička za s.p. in gospodarsko družbo zelo različne. Pomembno je tudi koliko odgovornosti je posameznik pripravljen nositi, saj je s.p. absolutno odgovoren in odgovarja z vsem svojim premoženjem, medtem ko družbenik v gospodarski družbi odgovarja le z vloženim kapitalom. Pomembno je izpostaviti tudi dejstvo, da samostojni podjetnik lahko razpolaga s svojim prisluženim denarjem povsem prosto, kar pa ne velja za družbenika v gospodarski družbi, saj prisluženi denar ni njegov, temveč je to denar podjetja. V primeru, da si ga družbenik izplača v žep, je ta denar dvakrat obdavčen. Prvič kot dobiček (22%), nato pa še kot dobiček, ki je izplačan lastniku v žep (20%).

Dobiček samostojnega podjetnika je hkrati tudi njegova plača, kar pomeni, da svoje plače ne more uveljavljati kot strošek. Na drugi strani d.o.o. svojo plačo sam sebi izplačuje, zato mu le ta predstavlja strošek.

Vir: VEM - Data d.o.o.
 

sorodni članki


Komentarji: 4 

Dodajte komentar


ata | 13.01.2009 ob 15:05
@pika: odvisno na kakšen način d.o.o. preneha delovati. likvidacija pomeni poplačilo vseh obveznosti in izbris. pri težavah z obveznostmi pa je lahko prisilna poravnava - sprožijo upniki - odpovejo se delu terjatev vendar podjetje posluje naprej ali pa stečaj - upnike se poplača s kapitalom podjetja. v vseh primerih podjetje odgovarja s sredstvi podjetja oz. osnovnim kapitalom.
pika | 13.01.2009 ob 14:36
kaj pa , če d.o.o. nima posla in preneha z delovanjem? Kakšne so posledice za družbenike?
Poletač | 02.01.2009 ob 10:58
Ja odločitev je kar težka, vendar se podjetniki ponavadi znajdejo in si izplačujejo denar tako, da niso dvojno obdavčeni, kako pa to naredijo jim pa lahko svetuje gospod Ivan Simič :)
ata | 02.01.2009 ob 10:44
kratko in jedernatao. bravo!
Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat