| 

Aktualno

Prihaja najtoplejše leto

Prihaja najtoplejše leto

02.01.2009 ob 13:13

Letošnje leto bo eno najtoplejših v novejši zgodovini, so v torek objavili britanski klimatologi. Prav tako lahko v naslednjih nekaj letih pričakujemo še višje temperature zraka na globalnem nivoju.

Povprečna globalna temperatura bo v letu 2009 za 0,4 stopinje Celzija višja, kot je že nekajletno povprečje 14 stopinj Celzija, navkljub neprestanem ohlajanju ogromnih površin na področju Pacifika, fenomenu po imenom La Nina. Tako bo leto 2009 postalo najtoplejše v novejši zgodovini, po letu 2005, ko je povprečna temperatura znašala 14,4 stopinj Celzija. Znanstveniki iz britanskega Met Officea pa napovedujejo še nadaljno rast temperatur v naslednjih letih.

Najtoplejše leto je bilo doslej leto 1998 s povprečno temperaturo 14,52 stopinj Celzija, kar je bil velik skok glede na to, da je v obdobju od 60-ih do 90-ih let preteklega stoletja povprečna temperatura znašala 14 stopinj Celzija.

Izrazito visoka temperatura v letu 1998 je bila posledica El Nina, neobičajnega segrevanjem površine vzhodnega tropskega Pacifika. Teorije, ki se ukvarjajo z naravnimi fenomeni kot je El Nino in La Nina še niso pojasnile, kaj povzroča te mehanizme, je pa jasno, da vplivajo na globalne klimatske spremembe.

Vir: www.tportal.hr
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat