| 

Posel in moda

Kako se lotiti rekreacije, ne da bi prehitro obupali?

Kako se lotiti rekreacije, ne da bi prehitro obupali?

V hladnejših mesecih leta , ko vreme postaja vse bolj turobno in vse manj primerno za aktivnosti na prostem., se mnogi obrnejo k fitnes vadbi za ohranjanje telesne pripravljenosti. Mogoče pa ste v svetu vadbe povsem sveži in šele iščete svojo pot med napravami in različnimi oblikami vadbe. Za vas smo pripravili nekaj koristnih nasvetov, da ne boste prehitro obupali … Kako se preudarno lotiti vadbe?

Če ste ravno začeli z vadbo, vas čaka veliko pasti, ki lahko vaše dobre namere predčasno pokopljejo.

  • Ko enkrat začnete z redno vadbo morate poskrbeti, da vam ne zmanjka motivacije zanjo.
  • Prav tako pa je pomembno,da se izognete začetniškim napakam, zaradi katerih prav tako mnogi prehitro obupajo.

Načrtovanje je pomembno pri vseh stvareh, še posebej pri vadbi.

Preden se lotite intenzivnejše vadbe morate opredeliti cilje in naloge. Brez enakomernega treninga ne boste prišli nikamor, dosegli pa ga boste le, če vadbo načrtujete.


Šest začetniških – odskočna deska za uspešen trening.


1. Zapišite svoje cilje in naloge

Če boste to storili je bolj verjetno, da se boste svojih nalog držali, saj vas bodo zastavljeni cilji dodatno motivirali.
 

2. Ocenite svojo telesno pripravljenost

Le tako boste vedeli, s katerimi vajami začeti. To vam bo tudi omogočilo, da boste oblikovali vadbo, primerno svoji kondiciji. Ne smete pretiravati, prav tako pa ne smete začeti s prelahkimi vajami, ker boste dalj časa čakali na rezultat.
 

3. Posvetujte se z osebnim zdravnikom

To pravilo velja še posebej za tiste, ki trpite zaradi kakšnega koli bolezenskega stanja, imate ponavljajoče se poškodbe ali pa imate prekomerno telesno težo.

4. Prilagodite svojo prehrano

Brez primerne prehrane ne bo šlo. Razdelite svoje obroke čez cel dan. Zdrava in uravnotežena prehrana z veliko sadja in zelenjave je pri vadbi prav tako poglavitnega pomena. Kadar vas popade volčja lakota, posezite po zdravi alternativi: žitna ploščica namesto Milke, zamrznjeno sadje namesto sladoleda ipd.
 

5. Vadbo vedno začnite …

... z intenzivnim ogrevanjem in zaključite s temeljitimi razteznimi vajami.

 

6. Izogibajte se rutini

Izbirajte različne vaje, različna orodja, kombinirajte …skratka, čim bolj si popestrite vadbo, da vas dolgčas in rutina ne bosta brez potrebe demotivirala. Obremenjevanje različnih mišičnih skupin bo tudi zagotovilo, da se ne boste prehitro utrudili (in zaradi tega naslednjič vse skupaj kar preskočili) ali si celo nakopali boleče mišice.

Vir: www.dormeo.net

sorodni članki