| 

Posel in moda

5 prazničnih nočnih mor in kako jih premagati

5 prazničnih nočnih mor in kako jih premagati

30.12.2008 ob 20:30

Zadnji dnevi decembra pomenijo čas radosti in bližine, vonj po sladkih piškotkih in kuhanem vinu, darila in zabave ... S seboj pa ponavadi prinesejo tudi veliko mero stresa: nakupovanje v polnih supermarketih, tekanje za darili v zadnji minuti, neskončno dolga srečanja z vsemi sorodniki, potem pa so tukaj še službene zabave, pa stroški za darila ... Le koga vse to ne bi spravilo ob živce?

1. Družinska srečanja
December je čas za srečanja z bližnjimi in daljnimi sorodniki, s katerimi pa se ne razumemo vedno najbolje. Da bi se izognili slabi volji, načrtujte le krajše obiske in se jih »lotite« z nasmehom. Če se boste pogovarjali sproščeno in veselo, bodo tudi vprašanja sorodnikov manj nadležna.

2. Denarne težave
Ne zapravljajte več, kot si lahko privoščite, saj bodo dolgovi počakali na vas. Kupovanja daril se skušajte lotiti čim bolj organizirano, držite pa se vodila, da šteje tudi drobna pozornost. Preudarno zapravljajte tudi na zabavah in pri novoletnih pojedinah.

3. Alkohol ni rešitev
Zapomnite si, da težav v alkoholu ne morete utopiti, saj vas v osnovi spravlja v slabo voljo, načenja vaše zdravje, obremenjuje denarnico in povzroča odvisnost. Če pa na kakšni zabavi pregloboko pogledate v kozarec, nikar ne sedite za volan – ravnajte odgovorno in si pokličite taksi ali priskrbite prenočišče.

4. Praznična osamljenost
So v teh hladnih decembrskih dneh vsi srečno zaljubljeni v objemu svojih dragih? Skušajte se s svojo samskostjo čim manj obremenjevati in si zapolnite čas s prijetnimi opravili: branjem knjig, srečanji s prijatelji ... Obdarite sebe in svoje bližnje z drobno pozornostjo in se sprostite. Privoščite si nekaj časa le zase – pripravite si toplo kopel ali obiščite masažo.
In skrbi glede novoletne zabave? Četudi se vaši načrti izjalovijo, ne bodite slabe volje – na prehod v novo leto poglejte le kot na priložnost za zabavo – in še več takih bo. Privoščite si umirjen večer zase ob prazničnem TV-programu.

5. Preveč obveznosti?
Sprejmite pomoč tistih, ki vam jo ponudijo – pri gospodinjskih obveznostih ali pa zgolj kot ramo za čustveno oporo. Za spopadanje s stresom pa lahko uporabite še naslednje metode:

  • vstanite 5 minut prej in dneva ne začnite v naglici,
  • dnevne obveznosti načrtujte realistično, med opravki pa si vzemite nekaj minut zase,
  • ne pozabite na telesno aktivnost in zadostno količino spanja,
  • ne odlagajte obveznosti, tudi v prihodnjem letu bodo tu,
  • spravite probleme iz sebe in si olajšajte dušo,
  • premislite, kaj zares potrebujete: za preživetje le toplo streho nad glavo, hrano in vodo ter nekaj človeške bližine – vse ostalo je luksuz,
  • ko ste preobremenjeni s stvarmi, se ustavite ter globoko vdihnite in izdihnite – tako boste preprečili panične napade in občutek nemoči.

Vir: www.dormeo.net

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat