| 

Posel in moda

Dovolj kisika za dober posel

Dovolj kisika za dober posel

Športniki se dobro zavedajo pomena zadostne količine kisika za dosego svojih ciljev. Ta pa je pomembna tudi v miselnih procesih mladih, pri drznih poslovnih odločitvah in za vse, ki se ukvarjajo z intelektualnim delom.

Kisik je najnujnejši element v delovanju našega organizma. Brez hrane lahko preživimo nekaj tednov, tudi vodi se lahko odrečemo za nekaj dni, brez kisika pa ne preživimo niti nekaj minut. Telo ga potrebuje za dve najpomembnejši funkciji: za shranjevanje energije v obliki molekul ATP, ki so nujno potrebne v vseh presnovnih procesih celic in s tem pri delovanju vseh naših organov, in za odstranjevanje odvečnih škodljivih prostih radikalov, ki nastajajo v celicah.

Velikokrat pozabljamo, da morajo vsi organi telesa delovati čimbolj usklajeno, za kar pa skrbijo možganske celice. ki po živčnem sistemu prenašajo dražljaje, informacije za opravljanje določenih nalog. Živčevje je nekakšen komunikacijski kanal med možgani, kjer nastajajo odločitve, in perifernimi deli, kjer se morajo te naloge udejaniti. In narobe. Čim boljša je prevodnost živčevja, tem boljša je odzivnost telesa, prav tako tudi možnost daljše povečane koncentracije.

Možgani z živčevjem so tisti organ telesa, ki je najbolj občutljiv na pomanjkanje kisika ali t.i. hipoksičnost. To velja tako za vrhunske športnike kot za ljudi, ki so pred zahtevnimi intelektualnimi nalogami, kakršne so zagotovo poslovne odločitve. Tudi zdravniki so zelo zaskrbljeni, kadar pride do kritičnega pomanjkanja kisika; slednje namreč povzroči težave pri delovanju živčnih in možganskih celic. Ob daljšem ali celo kroničnem pomanjkanju  kisika so poškodbe lahko trajne in nepopravljive. Kažejo se v slabšem psihičnem počutju, težavah pri koncentraciji, kronični utrujenosti, slabšanju refleksov, težavah v ravnotežju in pri gibanju, dihanju in srčnih težavah, slabši prekrvavitvi ter limfnem obtoku in seveda tudi v samem obrambnem mehanizmu telesa. Težave pa so lahko še veliko hujše in povzročijo kronična obolenja živčevja, stanja krajše ali daljše in nepopravljive izgube zavesti ipd.

Strokovnjaki opozarjajo, da je pomanjkanje kisika tudi eden od temeljnih vzrokov za nastanek degenerativnih procesov in staranja. Kisik v sinergiji z več različnimi elementi - od mineralov, oligomineralov, elektrolitov, vitaminov, aminokislin in encimov - omogoča učinkovitejše delovanje celic, ki so osnovni gradnik vseh organov telesa.

Zato je zelo pomembno, da že v mladosti skrbimo za preventivo, da vzpostavi dnevni bioritem, ki ga poskušamo ohraniti tudi v poznih zrelih letih. Naše telo nam bo zanj hvaležno. Veliko učinkoviteje se bo spopadalo z vsakodnevnimi napori, obnavljalo nastale napake v presnovnih procesih in prevodnosti živčevja, vitalnejše bo in aktivnejše, tako fizično kot psihično. Manj bomo zlovoljni, pozabljivi, raztreseni in depresivni ter kronično utrujeni.

Vir: Kongresno poslovna priloga Dela FT, avtor: An. Ko.

sorodni članki