| 

Poslovne priložnosti

Podjetništvo med zvezdami

Podjetništvo med zvezdami

21.03.2008 ob 18:09

Slava pač ni vse, pa še hitro mine, zato so se nekatere zvezde odločile za podjetništvo. Predstavljamo vam nekaj uspešnih poslovnežev iz sveta šovbiznisa.

Madonna
Kraljica popa je združila svoje moči s svetovno znano znamko poceni modnih oblačil H&M. Marca lani je lansirala linijo M by Madonna v 26 državah. Madonna je model, oblikovalka linije, ki jo je sama opisala, kot “vsakdanja, a nagajiva, nežna, a seksi”. Partnerstvo se je začelo že leto prej, ko je švedsko podjetje opremilo Madonnino ekipo na turneji..

Danny DeVito
Tudi Danny DeVito se je odločil iz svojega imena narediti posel. Junija lani se je odločil za itallijansko restavracijo z imenom DeVito South Beach. Poleg tega proizvaja tudi lastno znamko limonovega likerja Danny DeVito's Premium Limoncello.

Clint Eastwood
Dirty Harry se je podjetništva lotil v Kaliforniji, in sicer je paradni konj hotel Mission Ranch, nekdanja mlekarna iz leta 1850, ki jo je Eastwood obnovil leta 1986, kamor spada tudi restavracija. Prav tako je partner Pebble Beach golf igrišča in ima v lasti produkcijsko hišo Malpaso Productions.

Gwen Stefani
Pevka skupine No Doubt je dodala na lestvico uspehov nov hit, in sicer linijo oblačil L-A-M-B, ustanovljeno leta 2004, z oblačili in obutvijo prav zanjo značilnega alt-pop stila, ki svojo publiko najde v mladih dekletih in ženskah. Istočasno je na tržišče poslala svoje miniaturne različice, imenovane Huckleberry Dolls.

Christy Turlington
Nuala and Sundari
Christy Turlington je iz top modela postala oblikovalka oblačil znamke Nuala, namenjenih jogi in liniji športne obutve, ki jo je oblikovala za Pumo leta 1999. Istega leta je pomagala ustanoviti podjetje za naravno nego kože Sundari. Kot mnogi zvezdniški podjetniki, tudi Christy ne prodaja zgolj oblačil, temveč življenjski slog. Podjetje Nuala, čigar oblačila so sinonim za "naravno, univerzalno, altruistično, brezmejno in pristno", pa del od prodaje namenja tudi raziskavam raka, UNICEFu in drugim organizacijam.

Bono
Frontman skupine U2, Bono je v podjetniške vode vstopil leta 2004, ko je osnoval Elevation Partners, 1.9 mio $ vredno podjetje, ki se ukvarja z vlaganjem v medijska in razvedrilna podjetja. Sodeluje z izdelovalcem videoigric BioWare/Pandemic, nepremičninsko spletno stranjo Move in revijo Forbes. Edun Clothing pa je še eno podjetje v lasti pevca, podpira pravično trgovino in tako prodaja oblačila izdelana v državah v razvoju. Zanimajo ga tudi nepremičnine, restavracije, hoteli in snemalni studio, ki se gradi v Dublinu. Na koncu pa ostane še skupina U2, ena redkih glasbenih skupin, ki ima v lasti pravice za svojo glasbo.

Kathy Ireland
Ena najbolj znanih supermodelov je svoje podjetje postavila na noge že leta 1993, in sicer z linijo nogavic Moretz. Danes podjetje Kathy Ireland Worldwide prodaja celotno linijo oblačil, pohištva, knjig, video telovadbe, podov, svetil – v sodelovanju z nekaterimi partnerji ponuja 15,000 različnih izdelkov, ki so modni, a si jih delovne ženske in mame še vedno lahko privoščijo.

Francis Ford Coppola
Francis Ford Coppola Presents je krovno podjetje mnogih režiserjevih poslovnih podvigov. Coppola je lastnik vinograda v Napa Valley-u, italijanske gurmanske prehrambene verige, destinaci v Belizeju in Gvatemali, par kavarn v San Franciscu in Palo Altu in dnevnika Zoetrope:All Story, namenjenega piscem in ustvarjalcem ZF. Njegova poglavitna dejavnost je seveda filmska industrija, Zoetrope pa ime leta 1969 ustanovljenega filmskega studia.

Jennifer Lopez
Pevka in igralka je že dolgo sanjala o lastni modni znamki, leta 2001 pa se ji je v sodelovanju z Andyjem Hilfigerjem želja uresničila. Danes je lastnica poslovalnic po celem svetu, vključno z Rusijo in Južno Ameriko. Podjetje Sweetface Fashion ponuja poleg oblačil še dišave, sončna očala, nakit, ure in obutev. JLo ima tudi linijo oblačil za najstnike, ki so njena najštevilnešja publika.

Lisa Rinna
Igralka, ki je zaslovela v serijah Melrose Place in Days of our lives, je pred tremi leti , skupaj z možem, prav tako igralcem Harryjem Hamlinom, ustanovila dva butika z oblačili znamk Juicy Couture, Paige premium denim, Anne Segal in lastno znamko Belle Gray. Poleg dveh trgovin v Kaliforniji, ima butik z imenom Belle Gray tudi spletno prodajalno.

Earvin "Magic" Johnson
Slavni igralec LA Lakersov je ustanovil podjetje Johnson Development Corp. leta 1992 z namenom razviti trgovske, zabavne in prehrambene poslovalnice v revnejših predelih z začetkom v zahodnem Las Vegasu. Od tam se je razžirilo na 65 mest, s partnerji kot Starbucks, AMC Theaters, ipd. Pomagal je ustanoviti 31 franšiz Burger Kinga, v lasti ima lastno verigo športnih klubov in razvejano mrežo potovalnih agentov. Prav tako vodi fundacijo za štipendiranje neprofitnih skupnosti. 

Sean Combs
Bad Boy World Wide Entertainment Group in Sean John Clothing
Hip-hop je velik posel za Diddyja, ki ima letno skoraj 500 mio $ dobička v dveh svojih podjetjih: Bad Boy World Wide Entertainment Group in Sean John Clothing. Bad Boy je ustanovil leta 1994, Sean John Clothing pa štiri leta kasneje. Njegove izdelke boste našli v veleblagovnicah, specializiranih prodajalnah in tudi v lastnih trgovinah Sean John v mestih širom sveta, dobil pa je tudi posebno priznanje s strani Sveta modnih oblikovalcev.

Phoebe Cates 
Igralka, ki se jo spomnimo iz filmov Drop Dead Fred in Gremlini, je odprla lasten butik v New Yorku leta 2005, kjer najdete vse od oblačil, daril do izdelkov za gospodinjstvo. Za razliko od mnogih zvezdniških podjetij, je Blue Tree majhno, a iskrivo in prijetno podjetje. Igralko včasih srečate tudi za blagajno.

Kate Moss
Še ena izmed svetovnih top modelov, ki je postala oblikovalka. Linijo Kate Moss boste našli v britanskem TopShopu, ki je z izidom v maju lani postala pravi hit. Naslednja kolekcija je bila poletna, z začetkom prodaje v juniju, v načrtu pa še jesenska pozno poleti. Pri TopShopu pravijo, da so manekenki v veliko pomoč pri načrtovanju oblačil dolgoletne izkušnje na pisti.

Oprah Winfrey
Harpo Entertainment Group
Zaslovela je s pogovorno oddajo, kar je izkoristila za ustanovitev medijskega imperija Harpo Entertainment Group leta 1998, ki je danes vreden 290 mio $. Sledila je revija "O", Oprah Magazine, skupaj s satelitskim radiem in filmsko produkcijo. Je tudi soustanoviteljica spletnega portala za ženske Oxygen.

Paul Newman
Dandanes slavni obraz Butcha Cassidyja bolj pogosto vidite na policah supermarketa, kot v filmu. 82-letni Paul Newman se je igralsko upokojil, začel pa je z novim poslom: Newman's Own  prelivi za solate so pravi hit med potrošniki. Podjetje je ustanovil že leta 1982, od takrat namenil že 200 mio $ v dobrodelne namene, leta 1993 pa je odprl tudi oddelek Newman's Own Organics. Danes ponuja tudi razne steak omake, salse, sadne pijače in celo pokovko. 

Sammy Hagar
Člani skupine Van Halen so že leta 1992 v zaspanem mehiškem mestecu Cabo San Lucas odprli svoj prvi tequila bar. Po majavem začetku, so štiri leta kasneje začeli proizvajati lastno znamko tequile, imenovane Cabo Wabo. V letu 2004 so odprli kantino z enakim imenom Cabo Wabo še v Kaliforniji, v načrtih pa je odprtje še več barov pod isto znamko. Hagar je nedavno objavil prodajo 80% deleža svojega podjetja Cabo Wabo Enterprises gigantu Sky Spirits v vrednosti 80 mio USD.

Helena Christensen
Danski model Helena Christensen je leta 2005 skupaj s prijateljico Leif Sigersen, cvetlično aranžerko, odprla trgovino v New Yorškem West Villageu z imenom Butik. V prodajalni so se znašli izdelki, ki sta jih podjetnici izbrali po trgovinah širom sveta, v sklopu butika pa sta tudi studio za oblikovanje oblačil in del, namenjen cvetličnim stvaritvam.

Tina P.
povzeto po BusinessWeek

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Petek
od 16 do 32 °C

Sobota
od 17 do 29 °C

Nedelja
od 13 do 23 °C

Ponedeljek
od 10 do 23 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat