| 

Aktualno

Kako ustanoviti podjetje v ZDA?

Kako ustanoviti podjetje v ZDA?

30.12.2008 ob 08:40

Danes, ko meje in razdalje niso več ovira pri poslovanju v oddaljenih državah, se podjetniki še lažje odločajo za ustanavljanje družb tudi v tujini.  Ponujamo opis osnovnih postopkov za ustanovitev podjetja v Združenih državah Amerike.

ZDA veljajo v gospodarskem pogledu za najliberalnejšo državo v svetu in veliko zagovornico svobodne trgovine. Najpogostejše oblike poslovanja v ZDA so:

  • delniška družba (Business Corporation, INc, Co. ali Corp.),
  • družba z omejeno odgovornostjo (LLCs-Limited Liability Companies),
  • mešano podjetje (Joint Venture),
  • predstavništvo (Branch),
  • samostojno podjetništvo (Sole Proprietorship).

Spodnji pregled postopkov ustanavljanja je na podlagi naslednjih pogojev: ustanovitev standardnega podjetja (družbe z omejeno odgovornostjo) s sedežem v mestu New York.

Postopek 1: registracija imena podjetja in vložitev ustanovitvenih členov podjetja.
Časovna opredelitev: 1 dan
Cenovna opredelitev: USD 275 (USD 200 vložitveni stroški; UDS 75 predvideni stroški dela)
Splošno: ustanovitelji morajo registrirati ime podjetja ter vložiti ustanovitvene akte pri Oddelku za družbe, Ministrstvo za zunanje zadeve države New York. Obrazce je možno kupiti pri pooblaščeni rgovini (nekaj podobnega kot Državna založba v Sloveniji), oziroma se jih lahko poišče in shrani s strani Ministrstvo za zunanje zadeve države New York. Postopek obravnave običajno traja dva tedna. Oddelek za družbe pa običajno nudi skrajšanje postopka, in sicer:
- dvo-urna obravnava: USD 150 doplačilo
- obravnava isti dan: USD 75 doplačilo
- 24.urna obravnava: USD 25 doplačilo

Postopek 2: pridobitev zvezne identifikacijske številke (EIN) za potrebe davkov in službodajalcev.
Časovna opredelitev: 1 dan
Cenovna opredelitev: plačilo ni potrebno
Splošno: za pridobitev zvezne identifikacijske številke (EIN), ki se rabi za davčne in zaposlitvene namene, morajo ustanovitelji izpolniti IRS obrazec SS-4 (obrazec se naroči pri ameriški Davčni upravi preko telefona ali preko njihove internetne strani). Za obdelavo obrazca SS-4 običajno potrebujejo 4 do 5 tednov. Za EIN se lahko pokliče na 800-829-4933, kjer podate potrebne informacije kar preko telefona. V tem primeru je EIN izdan takoj.

Postopek 3: on-line registracija za prodajne davke.
Časovna opredelitev: 1 dan
Cenovna opredelitev: plačilo ni potrebno
Splošno: podjetja, ki prodajajo »stvarno osebno imetje, kot tudi določene druge dobrine in usluge« morajo biti registrirana kot prodajalec prodajnih davkov v roku 20 dni od začetka poslovanja. Za registracijo morajo ustanovitelji izpolniti obrazec DTF-17 oziroma se registrirati preko interneta Oddelka za davke in finance.

Postopek 4: registracija delodajalca pri Oddelku za brezposelnost in zavarovanje (Ministrstvo za delo).
Časovna opredelitev: 1 dan
Cenovna opredelitev: plačilo ni potrebno
Splošno: delodajalec se mora registrirati za zavarovanje za primer nezaposlenosti z oddajo priporočnine (ki ja faksira oziroma pošlje preko elektronske pošte) pri Ministrstvu za delo države New York, oddelku za registracijo. Vsak odgovoren delodajalec dobi 8-mestno delodajalsko registracijsko številko številko, ki identificira delodajalca pri Oddelku za zavarovanje za primer nezaposlenosti.

Postopek 5: Ureditev zavarovanja za delavce pri privatnem zavarovalniškem skladu.
Časovna opredelitev: 1 dan
Cenovna opredelitev: plačilo ni potrebno
Splošno: delodajalec mora poskrbeti za delavsko Odškodninsko zavarovanje, in sicer tako da uredi Delodajalsko registracijsko številko za nezaposlenost podjetja (UIER). Omenjena številka služi kot identifikacijska številka podjetja pri Ministrstvu za delavsko odškodnino, in številka mora biti posredovana zavarovalnemu agentu, v primeru da zahtevka za delavsko odškodnino.

Postopek 6: Ureditev objave ter oddaja certifikata in pismene izjave pod prisego.
Časovna opredelitev: 1 dan
Cenovna opredelitev: USD 50
Splošno: novoustanovljena družba z omejeno odgovornostjo mora objaviti dve objavi v roku 120 dni od datuma ustanovitve. Družba mora ravno tako vložiti dve pismeni izjavi pod prisego ter eno potrdilo o objavi pri Ministrstvu za zunanje zadeve države New York, Oddelek za podjetja. Dopolnitve zakona o objavi certifikata in pismene izjave pod prisego, v veljavi od 1. junija 2006 pa določajo naslednje dodatne postopke registracije:
- Zakon o Družbi z omejeno odgovornostjo in Zakon o partnerstvu sedaj vključujeta dodatne odločbe glede izbire države, v kateri mora biti objava. Pred publikacijo je potrebno preveriti primerne ustavne odločbe.
- Obvestila, ki jih objavi Družba z omejeno odgovornostjo morajo po novem vsebovati informacije o naslovu glavnega naslova podjetja.
- Obvestila morajo biti objavljena v dveh časopisih, enem vsak teden, šest zaporednih tednov.
- Pogoji glede določitve izbranega časopisa (časopis izbere državni uradnik), kjer bo obvestilo o ustanovitvi objavljeno ostanejo nespremenjena. Sprememba je v tem, da mora biti en časopis dnevnik, drugi pa tednik.
- Za Družbo z omejeno odgovornostjo, ki so ustanovljene ali pooblaščene za delo v državi New York po 1. juniju 2006, in ki se ne držijo omenjenih določil objave v roku 120 dni od ustanovitve podjetja, se prekine dovoljenje za delo. V veljavi s 1. junijem 2006, morajo vse pismene izjave pod prisego oddane Državnemu oddelku vsebovati potrdilo o publikaciji. Dve časopisni pismeni izjavo pod prisego morajo biti pripeti k potrdilu o objavi (pripravljen je bil poseben obrazec).

ZDA je po stopnji lahkotnosti poslovanja na tretjem mestu (na prvem mestu je Singapur, kateremu sledijo Nova Zelandija, ZDA, Honk Kong in Kitajska, Danska ter Velika Britanija – Slovenija je na 54. mestu).

Vir in informacije: Izvozno okno
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat