| 

Postal sem podjetnik

Kakšni so predlogi za ublažitev krize v avtomobilski industriji?

Kakšni so predlogi za ublažitev krize v avtomobilski industriji?

30.12.2008 ob 09:32

Sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije je poslala ministru Gaspariju predloge ukrepov za ublažitev krize v avtomobilski industriji, ki bi jih bilo možno sprejeti takoj.

Predsedstvo Sekcije za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije je na svoji izredni seji razpravljalo o kratkoročnih ukrepih za ublažitev krize v avtomobilski industriji, za katere menimo, da bi kratkoročno pospešili in ublažili padec prodaje vozil na slovenskem trgu.

Sekcija za osebna motorna vozila združuje večino pooblaščenih avtomobilskih prodajalcev in zastopnikov v RS. Ukrepe je po našem mnenju možno sprejeti takoj in tako zagotoviti delovanje že v letu 2009.

Predlogi ukrepov:

1. za vse stranke, ki se odločijo za nakup novega vozila, ki ima vrednost izpustov CO2 manjši od 160 g/km in zamenjajo staro vozilo, ki ima motor EUR2 ali slabši in je zato ekološko sporen, predlagamo subvencijo-bonus države v višini 1000 EUR za nakup novega vozila.
Za staro vozilo mora stranka predložiti potrdilo o razgradnji iz centra za razgradnjo vozil, ki je pooblaščen s strani ministrstva za okolje in prostor RS.

Na ta način spodbujanja nakupov novih vozil bi pripomogli k:

1. zmanjševanju onesnaževanju okolja, saj vemo, da se letno proda cca 70.000 novih vozil in da je trenutno število registriranih vozil v RS okrog milijon
2. pomladitvi avto-parka v Republiki Sloveniji in s tem povečanju prometne varnosti, saj bi se znebili vozil, ki so starejša od deset let in več in niso varna ter ekološko sporna
3. z danimi subvencijami bi zajezili padec prodaje. Padec prodaje v novembru ter predvsem dramatičen upad števila novih naročil v decembru (do 40%), namreč napoveduje drastično zmanjšanje obsega prodaje novih vozil v letu 2009. V Zahodni Evropi in Ameriki je trend upadanja negativen že 6 mesecev in na določenih trgih dosega tudi padce prodaje do 50%.
4. po prvih ocenah bi država s takšnim načinom subvencioniranja nakupa novih ekološko bolj sprejemljivih vozil zaradi povečanega obsega povpraševanja pridobila več mejnih proračunskih prihodkov (DDV,DMV) kot bi znašal znesek subvencij za povečanje obsega povpraševanja po novih motornih vozilih.
5. pozitivnemu učinku za državni proračun, saj bi ob ohranitvi nivoja dejavnosti ne bilo potrebno večati izdatkov za socialno skrb.

Vir: Trgovinska zbornica Slovenije
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat