| 

Aktualno

Ljubljana kmalu z brezžičnim omrežjem

Ljubljana kmalu z brezžičnim omrežjem

29.12.2008 ob 09:20

Ljubljana naj bi se prihodnje leto pridružila mestom z vzpostavljenim brezžičnim omrežjem WLAN.

Projekti mestnih omrežij WLAN se na splošno imenujejo MuniFi, v razvitem svetu pa se pojavljajo že več let. Ena temeljnih ambicij v ZDA je bila skrb za vseprisoten in poceni dostop do interneta za vse prebivalce, vendar so v ZDA ponudniki v razvoj osnovnih omrežij vložili bistveno manj kot evropski in daljnovzhodni kolegi, zato imajo danes v ZDA v povprečju nižje hitrosti prenosa, kot npr. v Evropi. Evropski trg je dokaj napreden, infrastruktura slovenskih ponudnikov je tako sploh na področju optike med boljšimi. Ljubljansko WLAN omrežji ne bo namenjeno predvsem prebivalcem, temveč samemu mestu. Semaforji in svetilke bodo primarne lokacije bazih postaj WLAN. Leta 2009 naj bi ljubljansko omrežje pokrivalo 15 kvadratnih kilometrov središča mesta, do leta 2011 pa celotno območje občine. MOL bo pri izvedbi projekta sodelovala s podjetjem, ki bo izbran na razpisu, najverjetnejša kandidata pa se zdita Telekom Slovenije in T-2. Polovico zagotovljene pasovne širine naj bi zasedal MOL za lastne potrebe ter potrebe meščanov in turistov. Ta dostop bo sicer omejen s količno prenesenih podatkov, kar pomeni, da bo omogočal le osnovni dostop do spleta, elektronske pošte in podobnih storitev. Za resnejši dostop do interneta pa bo potrebno plačati ponudniku dostopa. MOL namerava v svojo polovico vključiti tudi dostop do interneta in uporabo IP telefonije za celotno upravo in podjetja, s čimer nameravajo doseči visoke prihranke. Notranji promet omrežja bodo zasedale številne kamere in druge pametne naprave, ki bodo lahko nadzorovale promet, merile hitrost in podobno. Ena od zanimivih možnosti so tudi avtobusi LPP, ki bodo potnikom zagotavljali dostop do interneta na območju, kjer bo omrežje na voljo. Uporabniki avtobusnih storitev bodo lahko tako prek spleta ali mobilnega telefona preverili, kje se željeni avtobus nahaja in kdaj bo na njihovi postaji.

Strošek prve faze razvoja naj bi znašal 4,35 milijona evrov, kar vključuje nakup omrežne opreme za brezžično omrežje in polaganje 35 kilometrov novih optičnih kablov za pokritje 15 kvadratnih kilometrov središča Ljubljane.

Vir: RiS, Mladina, 7.12.2008
 

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat