| 

Poslovne priložnosti

EU in Azija podpirata različne projekte za večjo menjavo na IT področju

EU in Azija podpirata različne projekte za večjo menjavo na IT področju

27.12.2008 ob 20:16

Evropska unija in azijske države, brez Kitajske, Indije in Japonske, letno ustvarijo za skoraj 600 milijard evrov menjave, precejšen delež od tega pa odpade tudi na izdelke in rešitve s področja informacijske tehnologije. Unija te oblike sodelovanja podpira, med drugim tudi projekt NEP-AL IT, v katerem je neposredno udeležena tudi Slovenija.

Projekt NEP-AL IT vrednostno zaradi finančne podpore EU v višini pol milijona evrov ni tako zelo pomemben, bolj pomembno je, da v njem neposredno sodelujejo le podjetja in organizacije iz Slovenije, Italije, Romunije, Latvije, Pakistana in Nepala. Snovalci projekta, gre za italijanski konzorcij Scuola Lavoro of Milan, v Sloveniji pa je nosilec Gospodarska zbornica Slovenije, z njim želijo prispevati k še boljšim gospodarskim odnosom med EU in Azijo ter večji internacionalizaciji malih in srednjih podjetij v omenjenih državah.

Nosilci projekta želijo pospešiti sodelovanje med podjetji na področju informacijske tehnologije in jim omogočiti lažji nastop na posameznih trgih v EU in Aziji. Prav zato bodo med 26. in 29. januarjem prihodnje leto v nepalskem Katmanduju pripravili konferenco, na kateri bodo med drugim podjetjem predstavili možnosti sodelovanja na azijskih trgih.

Medtem ko so Italija, Romunija in Latvija članice Evropske unije in poslovanje z njimi ni nikakršna skrivnost - o poslovanju z njimi smo pisali že na izvoznem oknu (med drugim: Italija kljub že zdaj visoki menjavi ponuja priložnost slovenskim podjetjem: www.izvoznookno.si/tema_tedna/?id=9160, Tudi slovenska podjetja bi lahko izkoristila gospodarsko rast v Latviji: www.izvoznookno.si/tema_tedna/?id=8143, Romunija ob hitrem razvoju privlačna za tuje vlagatelje: www.izvoznookno.si/tema_tedna/?id=6979) - pa imata azijski predstavnici projekta, Pakistan in Nepal, veliko več neznank.

Pakistan je država z več kot 160 milijonov prebivalcev, gospodarsko pa je precej nerazvita, saj bruto domači proizvod dosega le slabih 140 milijard dolarjev. Kljub temu pa se država, ki se sicer sooča z neprestano politično krizo in polvojnim stanjem (boj proti terorizmu, Afganistan, Indija), ponuja precej možnosti za sodelovanje slovenskih podjetij. Med največjimi so možnosti za nastop na področju informacijske tehnologije, telekomunikacijske opreme, opreme za predelavo in pakiranje prehrambenih izdelkov in rešitev s področja energetike.

Nepal je po makroekonomskih kazalnikih še revnejša država od Pakistana, približno 400 dolarjev na prebivalca, kljub temu pa država zaradi nekaterih državnih naročil ponuja kar nekaj priložnosti za tuja podjetja, tudi slovenska. Največ možnosti je na področju dobav telekomunikacijske opreme, IT rešitev in različne opreme, zdravil in hidrogradnje. Zaradi načrta gradenj več hidroelektrarn v Nepalu je tu namreč precej priložnosti za dobavitelje opreme za hidrocentrale.

Vir: Moj spletni priročnik št. 51-52, povzeto po STA, 18.12.2008, www.sta.si, Avtor: Bojan Pivk

sorodni članki


Komentarji: 0 

Dodajte komentar


Dodajte komentar
Ime:
Vsebina:
Prepiši kodo:
(upoštevajte velike in male črke)
Prosimo vas, da pri pisanju komentarjev niste žaljivi. Vaši prispevki naj ne vsebujejo izrazov, ki niso primerni za objavo.
Sreda
od 14 do 29 °C

Četrtek
od 16 do 30 °C

Petek
od 16 do 26 °C

Sobota
od 15 do 29 °C

Anketa

Se vam zdi vaša spletna stran učinkovita?
Da
Ne
Kako naj pa to vem?
Je nimam

    rezultat